De nasleep van de transfer van Neymar naar FC Barcelona hangt nog altijd boven de club.
NOS Voetbal

'Technisch hart' moet Barcelona opnieuw uitvinden

FC Barcelona kiest in navolging van Ajax voor een technisch hart om het technische beleid van de club vorm te geven. Een commissie van vier personen wordt verantwoordelijk voor de erfenis van de ontslagen technisch directeur Andoni Zubizarreta.

De vier mannen gaan nauw samenwerken met hoofdtrainer Luis Enrique en het hoofd van de jeugdopleiding Jordi Roura.

Architect van AC Milan

Eerder deze maand verrasten de Catalanen met het aantrekken van Ariedo Braida, de architect achter het succesvolle AC Milan van Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten. Na jarenlange trouwe dienst stapte Braida eind 2013 op uit onvrede over het beleid bij de gevallen Italiaanse topclub.

Braida wordt in de technische commissie geassisteerd door Carles Rexach. Oud-speler Rexach, in het verleden assistent-trainer bij het dreamteam van Johan Cruijff en in 2001 zelf eindverantwoordelijk bij de Catalanen, was al sinds 2010 als adviseur verbonden aan het management.

De andere leden van de commissie zijn de bestuurders Jordi Mestre en Javier Bordas, respectievelijk vicevoorzitter en directielid van Barcelona.

FC Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu (midden) presenteerde de technische commissie. Vanaf links Javier Bordas, Ariedo Braida, voorzitter Bartomeu, Carles Rexach en Jordi Mestre.

Transferperikelen

Oud-doelman Zubizarreta werd verantwoordelijk gehouden voor de straf die Barcelona werd opgelegd voor het overtreden van de regels bij internationale transfers van jonge voetballers. Daardoor mag de club tot januari 2016 geen spelers aantrekken. In het kielzog van Zubizarreta vertrok ook diens assistent en clubicoon Carles Puyol.

Tijdens het bewind van Zubizarreta vond ook de transfer van de Braziliaanse superster Neymar plaats. Toen achteraf bleek dat Barcelona bij die overgang veel meer betaalde dan de naar buiten gebrachte transfersom, moest voorzitter Sandro Rosell zijn koffers pakken.

Diens opvolger Josep Maria Bartomeu, zelf ook onder vuur vanwege zijn rol bij de transferblunders, hoopt met de hervorming de onrust binnen de eigen gelederen een halt toe te roepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl