Andoni Zubizarreta in september 2014
NOS Voetbal

Iconen Zubizarreta en Puyol weg bij Barcelona

Andoni Zubizarreta is niet langer de technisch directeur van FC Barcelona. Voorzitter Josep María Bartomeu heeft op de clubwebsite bekendgemaakt dat het contract met de voormalige doelman is ontbonden.

De aanleiding voor zijn vertrek is nog niet bekend. Woensdag houdt Bartomeu een persconferentie over de kwestie. De voorzitter bedankt de 53-jarige Bask op de website wel voor "zijn inzet, toewijding en professionaliteit".

Als technisch directeur was Zubizarreta onder meer verantwoordelijk voor de komst van Neymar en Luis Suárez naar Barcelona. In april kreeg de Catalaanse club een straf van de FIFA omdat meerdere keren de regels waren overtreden bij het vastleggen van minderjarige spelers. Barcelona mag daardoor in 2015 geen nieuwe spelers kopen.

"De kop die moest rollen"

Zubizarreta wordt volgens NOS-correspondent Edwin Winkels verantwoordelijk gehouden voor twee zaken. "Het gaat de laatste weken slecht op het veld en ook achter het bureau gaat het niet goed. Kijk maar naar die forse straf. Voor dat soort dingen is de technisch directeur verantwoordelijk. En dus is Zubizarreta met onmiddellijke ingang met een heel kort bericht ontslagen. Hij was de kop die moest rollen, maar hij is waarschijnlijk niet de enige."

Zubizarreta was doelman van Barcelona van 1986 tot 1994. Vier jaar geleden keerde hij terug bij de Catalaanse club als technisch directeur.

Puyol ook weg bij Barça

Naast Zubizarreta vertrekt er nog een clubicoon bij de Catalanen: Carles Puyol, die werkte als assistent van de technisch directeur. Puyol zegt in een verklaring op Facebook op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

"Deze drieënhalve maand hebben me een kans geboden om de club van een andere kant te bekijken. Ik heb veel geleerd, ik ben erg dankbaar en nu wil ik andere dingen ervaren vanuit een ander perspectief en ergens anders. Ik wil zowel persoonlijk als professioneel groeien, zodat ik in de toekomst thuis kan komen om terug te geven wat zij mij tijdens al die onvergetelijke jaren hebben gegeven."

Enkele maanden geleden stopte Puyol met voetballen bij Barcelona en werd hij direct aangesteld als rechterhand van Zubizarreta.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl