De selectie van Gibraltar voorafgaand aan het debuut in de EK-kwalificatie tegen Polen (0-7).
NOS Voetbal

Gibraltar naar sporttribunaal om FIFA-lidmaatschap

Gibraltar hoopt via het internationaal sporttribunaal CAS erkenning af te dwingen door wereldvoetbalbond FIFA. De FIFA weigerde Gibraltar in september vorig jaar als 210de lidstaat, omdat het geen zelfstandig land zou zijn.

De zaak van het 30.000 inwoners tellende landje van nog geen zeven vierkante kilometer dient op 21 en 22 mei. Als de eis wordt ingewilligd hoopt Gibraltar mee te kunnen doen aan de kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland. Die loting is op 25 juli in Sint-Petersburg.

UEFA

Opmerkelijk genoeg wordt het Britse overzeese gebiedsdeel wel erkend door de UEFA. Het lidmaatschap van de UEFA werd jarenlang geblokkeerd door de Spaanse autoriteiten, die de soevereiniteit van Gibraltar niet erkennen. Om die reden heeft de Europese voetbalbond vooraf bepaald dat beide leden niet tegen elkaar kunnen loten.

In november 2013 debuteerde Gibraltar met een verrassend gelijkspel in een oefenwedstrijd tegen Slowakije (0-0). In de kwalificatiecampagne voor het EK in 2016 leed de dwergstaat louter nederlagen. Met een doelsaldo van 0-21 staat het land laatste in de groep met koploper Polen, Duitsland, Schotland, Ierland en Georgië.

Kosovo

De zaak van Gibraltar doet denken aan de situatie met Kosovo, dat vorig jaar van de FIFA toestemming kreeg om oefenwedstrijden te spelen. Ondanks hevige protesten van Servië, dat de staat niet erkent, werd Kosovo in december volwaardig lid van het internationaal olympisch comité (IOC). Die volwaardige toetreding is voor de FIFA echter vooralsnog een brug te ver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl