NOS VoetbalAangepast

Kosovo maakt interlanddebuut

Kort na de eerste interland van Gibraltar beleeft ook het nationale elftal van Kosovo zijn debuut. Woensdag is Haïti de eerste tegenstander van het jonge land. Het nationale volkslied zal echter, voorafgaand aan het duel, niet te horen zijn.

"Dat is een politiek verhaal", legt journalist Iwan Tol uit. Kosovo is namelijk nog geen lid van de Verenigde Naties. "Zo lang dat zo blijft kan de FIFA Kosovo niet toelaten tot kwalificatie-toernooien. Dankzij een lobby is een oefenduel wel mogelijk, maar daarbij zijn nationale symbolen als het volkslied en de vlag niet toegestaan."

Politieke lading

"De bedoeling is om daarmee de politieke lading weg te halen van de wedstrijd", aldus Tol, die voor het bijzondere duel naar Kosovo is afgereisd en daar al geconfronteerd werd met de politieke spanningen.

"In de speelstad Mitrovicë wonen Kosovaren van Albanese afkomst en Serviërs. Die groepen worden gescheiden door een rivier. Als ik in een taxi van het ene naar het andere deel rijd, moet de chauffeur op de brug het nummerbord verwisselen. Anders lopen we kans bekogeld te worden."

Signaal van FIFA

De Kosovaren kijken volgens Tol enorm uit naar hun interlanddebuut. "Die wedstrijd is ontzettend belangrijk voor het volk. Het wordt gezien als een belangrijk signaal van de FIFA. Het land heeft geen zee, geen haven, nauwelijks industrie, maar nu dus wel een nationaal elftal."

Van dat team moeten geen opzienbarende prestaties worden verwacht. Het wordt gevormd door spelers die uitkomen in de lagere competities in verschillende Europese landen. Een daarvan is Skhodran Metaj, die na FC Groningen en RKC Waalwijk nu voor FC Emmen speelt.

Metaj vluchtte op zijn vijfde naar Nederland en speelde zelfs interlands voor diverse Nederlandse jeugdteams, maar zegt nu heel trots te zijn voor Kosovo te mogen spelen.

Januzaj

Manchester United-speler Adnan Januzaj ziet daar voorlopig vanaf. Vanwege zijn gemengde achtergrond menen ook de Belgische, Albanese, Turkse, Servische en Engelse bond naar zijn kunsten te kunnen dingen. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat de Kosovaarse bond het toptalent binnen kan slepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl