NOS VoetbalAangepast

Gibraltar droomt van Wembley

Gibraltar speelt vanavond de eerste officiële interland sinds het lid is geworden van de UEFA. In het Portugese Faro wordt Slowakije ontvangen.

Gibraltar (ongeveer 30.000 inwoners) werd in mei het 54ste lid van de UEFA. Daar ging een verwoede juridische strijd van veertien jaar aan vooraf, omdat Spanje dwarslag. 'De Rots' maakt sinds 1713 deel uit van het Verenigd Koninkrijk als een uitvloeisel van de Vrede van Utrecht, die een einde maakte aan de Spaanse Successieoorlog.

Het Britse overzeese gebiedsdeel is economisch zelfstandig, maar Spanje betwist nog altijd de soevereiniteit van Gibraltar. Allen Bula, de bondscoach van Gilbraltar, vertelde ook een duel met de wereld- en Europees kampioen niet uit de weg te gaan, maar op dit moment Engeland als opponent te verkiezen boven de grote broer uit het noorden.

"Engeland op Wembley verslaan"

De 48-jarige Bula, geboren op Gibraltar, kijkt namelijk al uit naar een wedstrijd tegen Engeland op Wembley. Dat is de ultieme droom van zijn selectie. Dat zei hij aan de vooravond van het duel met Slowakije.

"Engeland zit ons van oudsher in het bloed. Dat is een deel van ons. Op Wembley tegen Engeland spelen is dus een droom voor ons. En, laat dat duidelijk zijn, Engeland op Wembley verslaan, is een nog veel grotere droom'', zei de oefenmeester met een lach.

Hij vervolgde: "Het is voor iedereen nieuw; een historisch moment, emotioneel. We zullen zeker zenuwachtig zijn, maar dat moet na één minuut over zijn. Anders werkt dat zeer in ons nadeel. We gaan het veld in om te winnen'', aldus Bula.

Hij beschikt overigens niet alleen maar over amateurs. Scott Wiseman (Barnsley) en Danny Higginbotham (ooit Manchester United, nu Chester) hebben ervaring in het betaald voetbal.

"Ik had niet gedacht op mijn 34ste nog een interland te kunnen spelen'', reageerde Higginbotham. "Wat mij betreft komen er nog een paar bij. Want ik doe dit in de herfst van mijn carrière niet als publiciteitsstunt of om er een paar dagen uit te zijn."

EK 2016

De wedstrijd tegen Slowakije (19.30 uur) wordt in Portugal gespeeld, omdat de stadions in eigen land nog niet voldoen aan de eisen. De eerste thuiswedstrijd staat gepland op 1 maart 2014, dan komt de Faroër Eilanden op bezoek voor een oefenwedstrijd.

Na het WK in Brazilië begint Gibraltar aan de kwalificatie voor het Europees kampioenschap 2016 in Frankrijk. Bij de toelating tot de Europese voetbalbond is besloten dat Gibraltar dan niet in een poule met Spanje kan terechtkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl