Minister Ploumen zet zich in voor bionaald
Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil de 'bionaald' onder de aandacht brengen bij de farmaceutische industrie. Dat zei de minister vanmorgen op het Radio 1 Journaal. De naald is een Nederlandse uitvinding van veearts Gijsbert van de Wijdeven.
Volgens de minister heeft de uitvinding veel voordelen: "Hij is kleiner, dus is het goedkoper om hem te verzenden." Bovendien kan de naald pijnloos in het lichaam aangebracht worden en is hij biologisch afbreekbaar.
Daarnaast kunnen sommige vaccins in de naald bewaard worden, waardoor ze niet op een ingewikkelde manier gekoeld hoeven te blijven, aldus Ploumen. Minister Kamp riep de naald vorig jaar november uit tot een Nationale Icoon.
Extra geld vaccinaties
Met de bionaald moet het gemakkelijker en goedkoper worden om de komende jaren kinderen te gaan inenten, aldus Ploumen. Op dit moment zit de naald nog in de testfase, "maar het is een Nederlandse vinding en ik ga dus ook met een aantal farmaceutische bedrijven praten over mogelijke belangstelling die ze hebben".
De minister is vandaag in Berlijn om met verschillende Europese landen, bedrijven en filantropische instellingen te praten over het opzetten van grootschalige inentingsprogramma's in ontwikkelingslanden.
Ook liet ze weten dat Nederland de komende vijf jaar 50 miljoen euro extra uitgeeft aan de vaccinatie in ontwikkelingslanden. Het geld is vooral bedoeld voor de inenting van kinderen en vrouwen.
Volgens Ploumen zijn sinds 2000 zes miljoen levens gered door het vaccinatieprogramma GAVI. Bijna 500 miljoen kinderen zijn ingeënt tegen ziektes als mazelen, rode hond, difterie, tetanus en polio. Vorige week meldde Artsen zonder Grenzen dat de kosten van het vaccineren van kinderen in de armste landen nauwelijks meer op te brengen zijn.
Donoren
Nederland geeft met die 50 miljoen euro extra in totaal 250 miljoen euro uit aan inentingen en is daarmee een van de belangrijkste donoren, aldus de minister. "We hebben, mede op verzoek van de Tweede Kamer, het bedrag verhoogd."
Ploumen verwacht dat andere landen zoals Duitsland, België, Canada, Denemarken en Noorwegen ook de portemonnee trekken en het voorbeeld van Nederland volgen. Nederland werkt niet alleen samen met de andere Europese landen, maar ook met de farmaceutische industrie.
Volgens Ploumen is het de bedoeling dat de industrie de vaccinaties goedkoper en beter maakt voor kinderen. “De prijzen van het basispakket van inentingen zijn 37 procent gedaald en de bedrijven hebben toegezegd de prijzen stabiel te houden", aldus de minister.