Een kind in Pakistan krijgt een vaccin toegediend tegen polio
NOS Nieuws

AzG: prijzen vaccin veel te hoog

De kosten voor het vaccineren van kinderen zijn in de armste landen ter wereld 68 keer hoger dan in 2001. Vooral de kosten voor het vaccin tegen pneumokokken zijn nauwelijks meer op te brengen, zegt Artsen zonder Grenzen.

Jaarlijks sterven wereldwijd een miljoen kinderen aan pneumokokken, zegt AzG. Pneumokokken kunnen leiden tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking. De ziekte komt vooral veel voor bij kinderen onder de twee jaar.

AzG roept de farmaceutische bedrijven GSK en Pfizer op de prijs voor het pneumokokkenvaccin in ontwikkelingslanden te verlagen. De organisatie wijst erop dat de bedrijven met het vaccin al miljarden euro's hebben verdiend.

"Torenhoge prijzen"

Het vaccin tegen pneumokokken is relatief duur. Kinderen in ontwikkelingslanden worden ingeënt tegen twaalf ziekten. De kosten voor het vaccin tegen pneumokokken beslaan 45 procent van de totale kosten, zegt AzG.

"De torenhoge prijzen van nieuwe vaccins stellen veel overheden voor de verschrikkelijke keuze tegen welke dodelijke ziekten zij hun kinderen beschermen", aldus Kate Elder, beleidsadviseur van de medicijncampagne van AzG.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overlijden jaarlijks 700.000 tot één miljoen kinderen onder de 5 jaar aan pneumokokkeninfecties. In Nederland maakt het vaccin sinds 2006 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma.

Pfizer

In een reactie laat Pfizer weten dat het via een speciaal programma tot 2025 in totaal 740 miljoen doseringen van haar pneumokokkenvaccin voor 3,30 dollar per dosering zal leveren. Van de armste landen ter wereld kunnen er 57 gebruik maken van die prijs, die volgens Pfizer ver onder de kostprijs ligt.

Ook een groep landen die net niet meer tot de allerarmste horen, kunnen voorlopig de pneumokokkenvaccinatie voor die prijs aanschaffen. Verder wijst Pfizer erop dat het pneumokokkenvaccin “een van de meeste complexe en biologische producten ooit ontwikkeld en geproduceerd is”.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl