NOS Nieuws

Nationaal Icoon: van bionaaldje tot hybride aardappel

Koning bij uitreiking iconenprijs

Nederlandse uitvindingen zoals de Deltawerken, de kunstnier en de compact disk zijn wereldberoemd. Op initiatief van minister Henk Kamp (Economische Zaken) is het kabinet op zoek gegaan naar nieuwe indrukwekkende uitvindingen die van grote maatschappelijke en economische betekenis zijn en Nederland internationaal op de kaart kunnen zetten.

Een onafhankelijke jury onder leiding van oud-minister Hans Wijers koos uit 165 inzendingen van bedrijven en kennisinstellingen vier winnaars. In de Ridderzaal in Den Haag reikte minister Kamp vanmiddag in aanwezigheid van koning Willem-Alexander de Nationale Iconen uit. Volgens de minister zijn het uitvindingen "waar je energie van krijgt".

Nationale Iconen

De winnaars zijn de bedenkers van:

Bionaaldjes - een milieuvriendelijke manier om dieren en mensen te vaccineren

Hybride aardappels - een techniek waarmee het genetisch materiaal van de aardappel sterk verbeterd en gevarieerd kan worden

Quantum technologies - computers met enorme rekenkracht, waardoor nieuwe toepassingen mogelijk zijn

Gekweekte stamcellen - een techniek die stamcellen identificeert en ze oneindig kan vermeerderen

De winnaars worden de komende jaren begeleid door een kabinetslid. Ook mogen ze mee op handelsmissies, wordt de toegang tot Europa verbeterd en mogen ze gebruikmaken van netwerken van ministeries. Er is geen geldbedrag verbonden aan de prijs.

De koning komt aan bij de Ridderzaal voor de uitreiking van de Nationale Iconen 2014
Winnaars Leo Kouwenhoven, Hein Kruyt, Hans Clevers en Gijsbert van de Wijdevent

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl