De brandende ferry op de Adriatische Zee
NOS Nieuws

Rampveerboot op weg naar Italiaanse haven

De rampveerboot Norman Atlantic is onderweg naar de Italiaanse havenstad Brindisi, onder begeleiding van twee sleepboten. De boten worden daar morgen verwacht.

Eerder lukte het vanwege slechte weersomstandigheden op de Adriatische Zee niet om de ferry op sleeptouw te nemen. Gisteren kwam er nog rook uit de veerboot, waarschijnlijk door smeulende auto's en banden op een autodek.

Bijna honderd vermisten

Op de veerboot brak zondagochtend brand uit toen die onderweg was van Patras in Griekenland naar Ancona in Italië. Opvarenden zaten urenlang in de kou op het dek van het schip te wachten op hulp. Velen zijn met Italiaanse reddingshelikopters van boord gehaald.

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen zijn omgekomen bij de brand. Er worden nog 98 mensen vermist en het is geheel onbekend wat er met hen is gebeurd. Van velen staat niet eens vast of zij wel aan boord zijn gegaan van de veerboot.

Niet goed gespeld

Honderden mensen zijn gered, maar hoeveel precies is onduidelijk, zegt de Italiaanse officier van justitie Volpe die het onderzoek naar de ramp met de Norman Atlantic leidt. Zeker elf opvarenden kwamen om het leven. Ook twee Albanese zeelui vonden de dood toen een sleepkabel van de veerboot losschoot.

Eerder werd bekend dat de officiële passagierslijst 478 mensen telt. Maar tientallen geredde mensen staan daar niet op.

De Griekse autoriteiten willen nog niet bekendmaken hoeveel Grieken er precies zijn gered. Op de lijst met namen die ze van Italië hebben gekregen, staan sommige namen twee keer, zeggen ze, en andere namen zijn niet goed gespeld.

Lichamen van opvarenden

Volgens Volpe is het belangrijk dat de ferry naar Italië wordt gesleept om te zien of er nog lichamen van opvarenden aan boord zijn en om de oorzaak van de brand te achterhalen. De Italiaanse kapitein is gisteren meer dan vijf uur verhoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl