Op de veerboot Norman Atlantic is zondagochtend brand uitgebroken
NOS Nieuws

Albanese zeelui omgekomen bij berging veerboot

Twee Albanese zeelui zijn om het leven gekomen bij de berging van de brandende veerboot Norman Atlantic. De twee voeren op een sleepboot en probeerden een kabel te bevestigen aan het Griekse veer.

De Albanezen hielpen de bergingswerkers die proberen het schip naar de kust te brengen. Ze kwamen om het leven nadat de kabel was losgeschoten en de mannen raakte. Eén van hen overleed ter plekke, de ander stierf later aan zijn verwondingen.

Boskalis, dat de berging van het wrak uitvoert, laat weten dat het bedrijf niet betrokken was bij de actie van de Albanezen.

Passagierslijst

Op de veerboot brak zondagochtend brand uit toen die onderweg was van Patras in Griekenland naar Ancona in Italië. Opvarenden zaten urenlang in de kou op het dek van het schip te wachten op hulp.

Zeker 10 mensen kwamen om het leven. Er zijn 427 mensen gered. Voor zover bekend is iedereen van de boot gehaald, maar nog tientallen passagiers worden vermist. Wie dat zijn is niet in alle gevallen bekend, want er bestaat grote onduidelijkheid over de passagierslijst.

Die telt 478 mensen, maar tientallen geredde mensen staan daar niet op. Mogelijk zaten er illegale migranten op de veerboot. Ook is niet bekend of iedereen die een plaats had gereserveerd ook daadwerkelijk aan boord is gegaan.

Kapitein geprezen

De kapitein van het schip wordt door de Italianen op sociale media geprezen om zijn optreden. Hij verliet als laatste het schip. "Schettino, kijk en leer", zeggen de Italianen. Daarmee verwijzen ze naar de kapitein van de Costa Concordia, het cruiseschip dat begin 2012 kapseisde voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio. Hij verliet het schip vroegtijdig en kreeg daar veel kritiek op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl