Een Italiaanse kustwachtmedewerker aan het werk
NOS Nieuws

Onduidelijkheid over passagierslijst veerboot

Er bestaat grote onduidelijkheid over het aantal vermisten van de brandende veerboot Norman Atlantic. De autoriteiten hebben 427 mensen gered en voor zover bekend is iedereen van de boot gehaald. Maar de officiële passagierslijst telt 478 mensen, en tientallen geredde mensen staan daar niet eens op.

"We kunnen niet zeggen hoeveel mensen er worden vermist", zegt de Italiaanse minister Lupi van Transport. Tien lichamen zijn geborgen, maar gevreesd wordt dat het dodental nog oploopt.

Illegale migranten

Mogelijk zaten er illegale migranten op de ferry van Griekenland naar Italië. Verder is niet bekend hoeveel mensen die een plekje hadden gereserveerd, toch niet aan boord zijn gegaan.

Er is pas één lichaam geïdentificeerd, van een Griekse man die omkwam toen hij in de sloep wilde springen en bekneld raakte. Daarnaast zijn er vandaag vier lichamen uit de Adriatische Zee gehaald. Hoe de anderen om het leven zijn gekomen, is niet bekend.

Volgens de Italiaanse autoriteiten blijven twee boten in de Adriatische Zee om te zoeken naar eventuele vermisten. Ook doorzoeken reddingswerkers de veerboot nog.

Maandagmiddag smeulde het schip nog na. Sleepkabels die aan de ferry zijn vastgemaakt om het schip naar de kust te brengen, zijn gebroken.

'Helse omstandigheden'

Langzaamaan komen verhalen naar buiten van overlevenden. "Het was hels", zei een Griekse vrouw. Zij is afgelopen nacht met een helikopter van de ferry gehaald. "Het was verschrikkelijk koud. Nabijgelegen boten sproeiden water op de veerboot om het vuur te doven. We waren kletsnat." Ze is behandeld voor lichte onderkoeling in een ziekenhuis in Italië.

Een Griekse chauffeur sprak van chaos en paniek aan boord nadat de brand gisteren was uitgebroken op een autodek. "Onze voeten brandden van de hitte, buiten op het dek ademden we rook in en we waren kletsnat door het water." Toen de helikopters kwamen, brak er paniek uit. "Mensen vertrapten elkaar om met de helikopter mee te kunnen." Hij probeerde samen met een ander orde te scheppen en vrouwen en kinderen voor te laten gaan, maar anderen hielden zich daar volgens hem niet aan.

Geen brandalarm

Volgens een Turkse passagier was er geen brandalarm aan boord. Daarom maakten mensen elkaar wakker toen de brand uitbrak. "We hebben de Titanic meegemaakt. Het enige verschil is dat we niet zijn gezonken."

De passagiers zijn inmiddels over meerdere locaties verdeeld. De meeste mensen zitten in hotels in Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl