NOS Nieuws

Dodental brand veerboot loopt op

  • AFP
    Een passagier wordt op een stretcher naar een veiliger plek vervoerd
  • AFP
    Geredde passagiers van de Norman Atlantic worden in Bari aan land gebracht
  • EPA
    Passagiers worden opgevangen op het vliegveld van Corfu
  • AFP
    Een passagier is met een andere boot naar de haven van Bari gebracht

Het dodental van de brand op de veerboot Norman Atlantic is opgelopen naar tien. Eén van de slachtoffers kwam om toen hij in een reddingssloep probeerde te springen en bekneld raakte, de andere zijn in de loop van de dag uit zee gehaald.

Alle opvarenden zijn inmiddels van de ferry gehaald. De Italiaanse autoriteiten bekijken of er nog vermisten zijn. Volgens minister Lupi van Transport zijn er 427 mensen gered. Op de lijst stonden 478 passagiers en bemanningsleden.

Het verschil tussen die aantallen betekent niet automatisch dat er tientallen opvarenden worden vermist. Mogelijk stonden er mensen op de lijst die een plek hadden gereserveerd, maar niet aan boord zijn gegaan. Overigens zijn er ook mensen gered die niet op de lijst stonden.

Geïdentificeerd

Er is pas één lichaam geïdentificeerd, de man die omkwam toen hij in de sloep wilde springen. Het is een Griek. Het is nog niet duidelijk of de slachtoffers passagiers waren of bemanningsleden.

De drie Nederlandse opvarenden zijn in veiligheid gebracht, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om een vrachtwagenchauffeur en een echtpaar.

De kapitein bleef in eerste instantie achter met vier medewerkers van de marine, maar ook hij is inmiddels van boord gegaan.

Dodental brand veerboot loopt op

Slecht weer

De reddingsoperatie werd bemoeilijkt door het slechte weer. "Er was een zware storm, vooral gisteren, met als gevolg dat de blus- en reddingsoperatie moeizaam op gang kwam. Alleen speciaal uitgeruste helikopters konden mensen van het bovenste dek halen. Daarnaast konden die helikopters niet heel veel mensen tegelijk meenemen", aldus correspondent Conny Keessen.

De passagiers zijn over meerdere locaties verdeeld. "De meesten zitten in hotels in Italië. Een aantal mensen is in ziekenhuizen opgenomen, enkele passagiers zijn onderkoeld. Anderen hebben last van hun luchtwegen door de rook. Een groep mensen is momenteel in een klooster opgenomen in Italië."

Berging

Het Nederlandse bedrijf Boskalis gaat helpen met het bergen van het schip. Het is de bedoeling dat het schip wordt weggesleept, waarheen is nog onduidelijk. "De Italiaanse autoriteiten willen naar een Italiaanse haven, bijvoorbeeld naar Brindisi. Maar het schip ligt dichter bij de Albanese kust", zegt Keessen.

Over oorzaak van de brand wordt nog weinig gezegd. "Gisteren waren er wat berichten over mogelijke gebreken aan het schip. En er zou uit een rapport blijken dat er te weinig reddingsmateriaal aanwezig was. Maar de oorzaak zal moeten worden onderzocht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl