NOS Nieuws

Sony schrapt Kim Jong-un-komedie na dreigementen

  • AFP
    Filmposters van The Interview bij een bioscoop in Los Angeles, Californië

De film The Interview wordt niet uitgebracht. Producent Sony Pictures heeft de Amerikaanse première op Eerste Kerstdag afgeblazen en zegt geen verdere plannen te hebben om de film in roulatie te brengen.

De film gaat over twee Amerikaanse journalisten die een plan maken om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. Met de release in aantocht waren bioscopen die The Interview zouden vertonen bedreigd met aanslagen. Daarop hadden veel bioscoopketens al besloten om de film niet te vertonen.

Hackers

De dreigementen werden geuit door een groep hackers die zich Guardians of Peace noemt. Ze braken vorige maand in op de systemen van Sony en lekten films die nog niet waren uitgebracht.

Ook de autoriteiten in Noord-Korea zijn woedend over de film. Kim Jong-un dreigde deze zomer al met "meedogenloze maatregelen" als er geen verbod op de film zou komen.

Sony Pictures schrapte gisteren al de feestelijke première van The Interview in New York, maar ziet nu helemaal af van een release. In een verklaring zegt het teleurgestelde bedrijf dat medewerkers, klanten en Sony het slachtoffer zijn geworden van "ongekend misdadige aanvallen".

Obama

Tegen de Amerikaanse tv-zender ABC zei president Obama dat hij de hacks en dreigementen zeer serieus neemt. De FBI doet onderzoek naar de cyberaanvallen. Obama zei dat mensen op dit moment gewoon naar de bioscoop kunnen gaan.

Eerder vandaag verklaarde een anonieme functionaris van de Amerikaanse inlichtingendienst tegenover Amerikaanse media dat er een link is gevonden tussen de hackers en Noord-Korea.

Het is niet duidelijk of de Amerikaanse autoriteiten met de beschuldigende vinger wijzen naar de Noord-Koreaanse overheid of naar een andere groep uit dat land. Noord-Korea heeft steeds ontkend er iets mee te maken te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl