Een bioscoop in Los Angeles bij de perspremière van The Interview vorige week
NOS Nieuws

Dreigement tegen bezoekers filmcomedy over Noord-Korea

De hackers die vorige maand toesloegen bij Sony Pictures, dreigen met aanslagen tegen bioscopen die de film The Interview willen vertonen. Ze waarschuwen het publiek weg te blijven bij deze film, die morgen in New York voor het publiek in première gaat. Verwijzend naar de aanslagen van 11 september 2001 raden de hackers buurtbewoners van die bioscopen aan hun huis te verlaten.

The Interview is een door Sony Pictures uitgebrachte comedy over een moordcomplot van de CIA tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De film moet met de kerstdagen veel bezoekers trekken. Noord-Korea dreigde deze zomer met meedogenloze maatregelen als de film niet verboden zou worden.

Verdenking

Om die reden werd vorige maand onmiddellijk aan Noord-Korea gedacht, toen hackers bij Sony Pictures hun slag sloegen. Noord-Korea heeft die verdenking van de hand gewezen.

Behalve complete films en scripts werden ook persoonsgegevens van duizenden medewerkers gestolen. De hackers noemen zich Guardians of Peace (Beschermers van de Vrede), of kortweg GOP.

Acteurs

De hoofdrolspelers uit The Interview, Seth Rogen en James Franco, hebben gisteren een aantal interviews afgezegd. De Amerikaanse bioscoopbond geeft geen commentaar.

Twee voormalige medewerkers van Sony Pictures hebben de filmmaatschappij aangeklaagd. Volgens hen waren de computers van het bedrijf onvoldoende beveiligd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl