NOS Nieuws

Blok: miljarden van corporaties moeten naar huurders

Blok: geld naar isolatie en onderhoud

Minister Blok voor Wonen vindt dat de woningcorporaties hun opgebouwde vermogen moeten besteden aan het isoleren en onderhouden van huurwoningen. "Het is van groot belang dat de bestaande woningvoorraad goed wordt onderhouden en dat de energierekening van de huurders omlaag gaat."

Gisteren maakte toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) bekend dat het eigen vermogen van corporaties het afgelopen jaar met 12,8 miljard euro is gestegen tot 45,3 miljard.

Klagen

De corporatiesector klaagde over de verhuurdersheffing van minister Blok en stelde dat er te weinig geld overbleef om in huizen te investeren. Blok: "Gelukkig blijkt dat dat geld er wel degelijk is. Ik heb toen aangetoond dat ze, door te snijden in de eigen kosten en bureaucratie, financiële ruimte zouden overhouden. De cijfers bevestigen dit nu."

Dat sommige corporaties desondanks de huren hebben verhoogd vindt Blok niet per se slecht. "Voor mensen met een laag inkomen houden we de huur betaalbaar met de huurtoeslag. Mensen met een hoog inkomen die meer huur gaan betalen, kiezen misschien voor een koopwoning. En die doorstroming is precies wat we willen."

Avonturen

Het is niet de bedoeling dat woningcorporaties hun miljarden gaan steken in commerciële avonturen. "De cijfers wijzen uit dat daar fors op verloren is", zegt Blok.

Maandag spreekt minister Blok met de Tweede Kamer over de toekomst van de corporatiesector en nieuwe wetgeving naar aanleiding van de parlementaire enquête Woningcorporaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl