NOS NieuwsAangepast

Blok pakt woningcorporaties aan

Het stelsel van woningcorporaties gaat op de schop. In een wetsvoorstel zegt minister Blok dat corporaties zich weer moeten richten op het huisvesten van mensen met een lager inkomen. Verder wordt het toezicht versterkt en komen er bindende afspraken met corporaties over wat nodig en mogelijk is.

In het regeerakkoord staat dat corporaties terug moeten naar hun kerntaak en dat heeft Blok uitgewerkt in een wet. Door een duidelijker afbakening van taken wil de minister voorkomen dat corporaties in commerciële projecten stappen waarvan de verliezen ten koste gaan van de huurders.

Splitsen

Volgens het voorstel moeten corporaties commerciële projecten splitsen van hun kerntaak waarvoor ze staatssteun krijgen. Aan leden van de raad van toezicht worden wettelijke kwaliteitseisen gesteld en directeuren en bestuurders moeten investeringen vanaf 3 miljoen euro ter goedkeuring voorleggen aan die raad.

De minister mag bij wanprestaties leden van de raad van toezicht schorsen en voordragen voor ontslag.

Enquête

Blok komt met zijn voorstel midden in de verhoren van de enquêtecommissie. Hij zei eerder dat hij benieuwd is naar de uitkomsten van de enquête, maar dat hij niet van plan is "op zijn handen te blijven zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl