NOS Nieuws

Woningcorporaties hebben meer vermogen

Het vermogen van woningcorporaties is vorig jaar met 12,8 miljard euro gestegen tot 45,3 miljard. Dat meldt de toezichthouder van de corporaties, het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).

De stijging van het vermogen komt vooral door hogere huurinkomsten en het verlagen van de kosten voor onderhoud en beheer van de woningvoorraad.

Volgens de toezichthouder zijn er signalen dat sommige mensen in de toekomst de hogere huur niet meer kunnen betalen.

Verlies

Op het gebied van commerciële activiteiten was het resultaat voor de corporaties negatief. Ze maakten op die activiteiten zo'n 170 miljoen euro verlies. Daaronder valt onder meer het verkopen van huizen. Het aantal commerciële activiteiten steeg.

De corporaties maakten zich eerder grote zorgen om de verhuurdersheffing, een afspraak die gemaakt is in het woonakkoord. Die heffing is een bedrag dat verhuurders moeten betalen aan het Rijk voor hun woningbezit. Het kabinet hoopt daardoor zo'n 1,7 miljard euro in de schatkist te krijgen.

De huurders worden steeds armer terwijl de corporaties steeds rijker worden.

Woonbonddirecteur Ronald Paping

De Woonbond noemt het "wrang" dat corporaties de huren hebben verhoogd, "terwijl uit de vandaag bekendgemaakte cijfers door het Centraal Fonds Volkshuisvesting blijkt dat corporaties er warmpjes bij zitten". Dat schrijft de belangenvereniging van huurders en woningzoekenden op de eigen website.

"De huurders worden steeds armer terwijl de corporaties steeds rijker worden", zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping. Het resultaat van de corporaties is volgens hem het hoogste resultaat ooit. "Dat komt vooral door de gigantische huurverhogingen die in 2013 van start zijn gegaan."

Kamervoorzitter Van Miltenburg neemt het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie in ontvangst

Onlangs verscheen een rapport van een parlementaire enquêtecommissie over de woningcorporaties. Die commissie werd door de Tweede Kamer ingesteld na het schandaal rond woningcorporatie Vestia, die door risicovolle derivatenhandel meer dan 2 miljard euro verloor.

Een van de aanbevelingen van de commissie is dat woningcorporaties zich met hun kerntaak moeten bezighouden: sociale huurwoningen. Aan commerciële projecten, grondspeculaties en andere activiteiten moet een eind komen. Ook moeten huurders en gemeenteraden meepraten over de bouw en het onderhoud van huurwoningen door woningcorporaties, stelt de commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl