NOS Nieuws

Ruim 700 vluchtelingen veilig op Kreta

  • EPA
    Een jongetje is door de reddingsdienst naar Kreta gebracht
  • AFP
    Kinderen bedanken de Griekse overheid voor hun redding van het schip
  • EPA
    Kinderen komen aan op Kreta
  • AFP
    Een moeder met twee kinderen bij aankomst op Kreta
  • AFP
    Medewerkers van het Rode Kruis op Kreta met een kindje dat is gered van het schip
  • EPA
    Bootvluchtelingen komen aan op Kreta

Een schip met 700 bootvluchtelingen is veilig naar Kreta gesleept. De motor van het vrachtschip viel dinsdag uit tijdens een storm. Het schip lag toen zo'n honderd kilometer uit de kust en is door de Griekse marine naar de haven van Ierapetra gesleept.

Het lukte niet om de vluchtelingen over te zetten op een ander schip. Daar waren de golven te hoog voor.

Opgevangen

De meeste vluchtelingen komen uit Syrië. Ze maken het goed en worden korte tijd op Kreta opgevangen.

"We kunnen ze een week onderdak bieden", zegt de burgemeester van de havenstad. "Daarna niet meer. Daar hebben we helaas de middelen niet voor."

Vermoedelijk waren de vluchtelingen op weg naar Italië. Daar zijn dit jaar al meer dan 150.000 bootvluchtelingen aangekomen. Ze proberen via Italië naar andere Europese landen te reizen.

Veel vluchtelingen die in Griekenland belanden, willen daar ook niet blijven. Op maandag gingen zelfs enkele honderden van hen in Athene in hongerstaking. Zo willen zij afdwingen dat de Griekse overheid hun reispapieren geeft.

Het vrachtschip waarop de vluchtelingen zaten
De hele week zijn er al vluchtelingen in hongerstaking voor het Griekse parlement in Athene

Enkele maanden geleden gaf Griekenland aan dat het land "in de gevarenzone" was beland bij de opvang van vluchtelingen. Volgens de Griekse regering is er niet genoeg geld en zijn er onvoldoende voorzieningen om de grote stroom vluchtelingen uit met name Irak en Syrië aan te kunnen.

Eerder deze week sprak paus Franciscus nog ferme woorden over de opvang van vluchtelingen tijdens een toespraak voor het Europarlement. Hij zei dat er snel actie moest worden ondernomen "voordat de Middellandse Zee een begraafplaats wordt". De paus riep Europa op meer te doen voor deze mensen in nood. "De vluchtelingen hebben acceptatie en hulp nodig, geen egoïstisch politiek beleid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl