NOS NieuwsAangepast

Italië redt 150.000 bootvluchtelingen

Het afgelopen jaar zijn 150.000 bootvluchtelingen gered in de Italiaanse operatie Mare Nostrum. Ook zijn er 330 mensen opgepakt die worden verdacht van mensenhandel, meldt de Italiaanse marine.

Italië begon een jaar geleden met de reddingsoperatie na twee scheepsrampen met bootvluchtelingen voor de kust van het eiland Lampedusa. Een niet aflatende stroom bootvluchtelingen uit landen als Syrië en Eritrea probeert via Italië de Europese Unie te bereiken.

9 miljoen euro

De operatie kostte Italië 9 miljoen euro per maand. Dagelijks waren 900 militairen betrokken bij Mare Nostrum. Ook zijn er onderzeeërs ingezet, fregatten, helikopters en vliegtuigen. Italië heeft herhaaldelijk aangegeven de problemen niet alleen aan te kunnen.

Naast Mare Nostrum start volgende maand een operatie van de EU, Triton genaamd. Die valt onder Frontex, de EU-organisatie die de Europese grenzen bewaakt. Onder de naam Triton gaat Frontex patrouilleren langs de Italiaanse kust.

Extreem-rechts

In Italië gaat de extreem-rechtse partij Lega Nord vandaag de straat op om te protesteren tegen de grote toestroom van vluchtelingen. Er worden tienduizenden mensen verwacht. Ze vinden dat de reddingsoperaties van de Italiaanse marine alleen maar immigranten aantrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl