De vluchtelingen zijn in hongerstaking
NOS Nieuws

Syrische vluchtelingen in Athene in hongerstaking

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

In Athene zijn enkele honderden Syrische vluchtelingen in hongerstaking gegaan. De Syriërs bivakkeren voor de zesde dag op het Syntagmaplein in het centrum van de Griekse hoofdstad. Ze willen dat de overheid hun reispapieren geeft, zodat ze Griekenland kunnen verlaten.

De Griekse autoriteiten hebben gezegd dat ze asiel kunnen aanvragen, maar de meeste Syriërs willen dat niet. "Wij willen niet in Griekenland blijven", zegt de 21-jarige student Mouhamed Jouma. "Veel van ons hebben familie in het buitenland en we zien hier geen toekomst."

Jouma heeft al vijf pogingen gedaan om Griekenland te verlaten met de hulp van smokkelaars. Maar hij is iedere keer aan de grens opgepakt. De ouders van Jouma zijn in Turkije en hij heeft een oom in Italië.

  • AFP
    De vluchtelingen willen dat de overheid hen reisdocumenten geeft
  • AFP
    De vluchtelingen zitten al zes dagen op het plein

Sinds begin dit jaar is het aantal Syriërs dat vanuit Turkije de zee oversteekt om in Griekenland te komen drastisch toegenomen. De politie arresteerde in de eerste tien maanden van 2014 bijna 28.000 Syriërs. Terwijl dat er in dezelfde periode vorig jaar maar 8000 waren.

Hoeveel Syriërs er in totaal in Griekenland zijn, is onduidelijk. Het is een "komen en gaan" van mensen uit Syrië, zegt een woordvoerder van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

De Griekse autoriteiten zorgen niet voor onderdak, voedsel of werk.

Mouhamed Hash, Syrische vluchteling

In Griekenland worden Syrische vluchtelingen niet vastgehouden of uitgewezen. Ze krijgen een voorlopige verblijfsvergunning van zes maanden, die ze daarna kunnen verlengen. “Maar de Griekse autoriteiten zorgen niet voor onderdak, voedsel, of werk”, zegt Mouhamed Hash.

Hash heeft ook al diverse malen geprobeerd met behulp van smokkelaars het land te verlaten. Hij huurt met acht anderen een kamer in het centrum. Ze betalen ieder 100 euro per maand, vertelt hij. Anderen leven in lege panden of op straat.

Onder de vluchtelingen zijn ook veel kinderen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl