Wietverkoop in een coffeeshop (archieffoto)
NOS Nieuws

Geen straf voor het bezit van 107 kilo wiet

De rechtbank in Amsterdam heeft de eigenaar van een coffeeshop in Hoofddorp geen straf opgelegd voor het in huis hebben van 107 kilo wiet. Die was bedoeld voor verkoop in de coffeeshop.

Wettelijk is een handelsvoorraad van maximaal 500 gram toegestaan, maar de rechtbank noemt die beperking merkwaardig en paradoxaal: voor een behoorlijke bedrijfsvoering zou meer dan 500 gram voorraad nodig zijn. Over hoeveel meer laat de rechtbank zich niet uit.

Verder stelt de rechtbank vast dat de coffeeshop zijn zaken goed op orde had; de relatie met de gemeente was goed, de boekhouding werd goed bijgehouden en er werd verantwoording afgelegd aan de Belastingdienst.

De rechtbank komt daarom tot de conclusie dat de eigenaar zijn zaak "op economisch verantwoorde wijze" exploiteerde en dat daarom, hoewel hij te veel wiet in huis had, geen straf hoeft te worden opgelegd.

Trend

Een advocaat die het gedoogbeleid voor softdrugs nauwgezet volgt , Maurice Veldman, zegt dat er sprake is van een trend. Volgens hem leggen meer rechtbanken in dit soort zaken geen straf meer op, sinds het OM in de zaak tegen de coffeeshop Checkpoint uit Terneuzen tot twee keer bot ving bij het gerechtshof.

Ook in deze zaak hield de verdachte zich verder keurig aan de wet. Beide keren kreeg de eigenaar geen straf opgelegd, hoewel hij de wet had overtreden.

Een woordvoerder van de rechtbank benadrukt dat er binnen de rechtbank geen principebesluit over dit soort zaken is genomen.

Groningen

De rechtbank in Groningen legde vorige week geen straf op aan twee wietkwekers uit Bierum die aan een coffeeshop in Leeuwarden leveren. De teelt van wiet is verboden, maar volgens de rechtbank hield het paar zich verder goed aan de wet.

Ze tapten niet illegaal stroom af en gaven hun inkomsten uit de hennepteelt door aan de Belastingdienst. Ook hadden ze geen contact met het criminele circuit en veroorzaakten ze geen overlast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl