NOS NieuwsAangepast

Wietkwekers schuldig, geen straf

Een man en een vrouw uit Bierum in Groningen zijn schuldig bevonden aan het kweken van hennep, maar krijgen geen straf. Volgens de rechter hebben ze de belangrijkste doelstellingen van het softdrugsbeleid van de overheid niet uit het oog verloren, namelijk het belang van de volksgezondheid en het handhaven van de openbare orde.

Het stel teelt al jarenlang hennep in een poging om de wietteelt gelegaliseerd te krijgen. De verkoop van cannabis is namelijk wel toegestaan, maar de teelt van de planten niet.

De twee willen deze spagaat in de wet uit de wereld helpen. Ze pleiten ervoor dat de teelt ook wordt gelegaliseerd, zodat die uit de criminaliteit kan verdwijnen.

De man van 49 en de vrouw van 39 hebben de planten 'volgens het boekje' gekweekt. Ze hebben niet illegaal stroom afgetapt en hun inkomsten uit de hennepteelt aan de belasting opgegeven. Ook zeggen ze dat ze geen betrokkenheid hebben met het criminele circuit en hebben ze geen overlast veroorzaakt.

De boom in

Advocaat Smeets van de twee spreekt van een "unieke uitspraak", die "zeer belangrijk is voor de achterdeur van de coffeeshop". Volgens hem kan Den Haag niet anders dan hiermee aan de slag gaan en zorgen dat er op een veilige en verantwoorde manier softdrugs worden geproduceerd.

"Het is toch wel een hele stap voor een rechter om te zeggen: minister Opstelten, u kunt de boom in met uw beleid", zegt de advocaat. "Deze uitspraak maakt het mogelijk dat coffeeshops op een verantwoorde manier hun producten inkopen en de kwaliteit van die producten ook kunnen garanderen."

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie noemde de uitspraak van de rechtbank "verrassend". Hij zei dat hij er geen consequenties in ziet voor het huidige beleid.

Interessant

Het Openbaar Ministerie vindt het opvallend dat de rechter in Leeuwarden het OM in april in een vergelijkbare zaak wel gelijk gaf. Het OM gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

Het OM had werkstraffen van 180 en 120 uur geëist tegen het stel. De twee zijn in het verleden meerdere keren veroordeeld en sinds 2009 zijn verschillende hennepplantages ontmanteld in Bierum. Er zijn 2500 planten, 900 stekken en acht kilo henneptoppen in beslag genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl