NOS NieuwsAangepast

Checkpoint Terneuzen gaat vrijuit

De eigenaar en het personeel van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen zijn op veel punten vrijgesproken door het Gerechtshof in Amsterdam. Ze hoeven niet de cel in, en ze vormden volgens het hof geen criminele organisatie. Het bedrijf hoeft ook geen boete te betalen.

Volgens het hof is niet bewezen dat Checkpoint willens en wetens voorwaarden voor de verkoop van softdrugs heeft overtreden. Een coffeeshop die zich aan de gedoogvoorwaarden houdt, wordt volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie niet vervolgd.

Stimuleren

Checkpoint is wel schuldig aan het overtreden van de gedoogregels doordat had meer dan 500 gram softdrugs in voorraad had. Maar daarvoor hoeven de verdachten niet de cel in. Het bedrijf wist dat het niet mocht, maar kon er redelijkerwijs vanuit gaan dat het gedoogd werd.

Omdat de overheid de groei van Checkpoint stimuleerde, moeten de autoriteiten begrepen hebben dat het bedrijf grote hoeveelheden drugs moest inkopen en opslaan. Bovendien laat het hof meespelen dat de zaak al heel lang loopt.

Het Openbaar Ministerie vermoedde dat er een criminele organisatie achter Checkpoint zat. Dat heeft het OM niet hard kunnen maken, vindt het hof.

Niet-ontvankelijk

De zaak tegen Checkpoint loopt al sinds 2007. In 2010 zijn de betrokkenen veroordeeld. Twee jaar later verklaarde het gerechtshof in Den Haag het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk. De Hoge Raad bepaalde vorig jaar dat het OM de eigenaar en andere betrokkenen toch mocht vervolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl