Op het vliegveld Teuge, de prinsesjes, moeder kroonprinses Juliana en vader prins Bernhard · Beeldbank WOII

Prinsessen keren terug uit Canada

De prinsesjes zijn terug in Nederland. Juliana landde met haar drie dochters op vliegveld Teuge, na de terugvlucht uit Engeland. Daarmee zijn ook de jongste leden van de koninklijke familie terug uit ballingschap.

De thuisvlucht werd gemaakt in twee toestellen van de Royal Air Force. In het eerste toestel zaten kroonprinses Juliana en prinses Margriet. De prinsessen Beatrix en Irene arriveerden een kwartier later in Teuge in het tweede toestel.

Met een pop in de armen stapten de prinsessen vrolijk uit het toestel. Voor prinses Margriet was het de eerste keer dat ze voet zette op vaderlandse bodem.

Bekijk hier de beelden van de aankomst op vliegveld Teuge:

Prinsesjes keren terug in Nederland

Prins Bernhard wachtte zijn dochters en echtgenote op. Ook hij heeft beelden gemaakt van de aankomst.

De aankomst van de prinsessen in Nederland met een filmende Prins Bernhard · ANP

Koningin Wilhelmina en haar schoonzoon verbleven gedurende de oorlog in Londen, maar prinses Juliana en haar kinderen trokken naar Canada. Dat was veiliger voor het geval Groot-Brittannië zou vallen. De koningin bleef in Londen om de regering te leiden, prins Bernhard assisteerde daarbij in diverse functies, waaronder bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Engelandvaarders

In Canada kregen de prinsesjes Beatrix en Irene er een zusje bij. Op 19 januari 1943 beviel Juliana in het Ottowa Civic Hospital van prinses Margriet.

De kamer van het ziekenhuis werd - door een speciale wet - tijdelijk tot Nederlands grondgebied verklaard. Hiermee werd voorkomen dat Margriet een dubbele nationaliteit kreeg, wat zou betekenen dat zij niet meer in aanmerking zou komen voor de Nederlandse troon.

"Ze is vernoemd naar het symbool dat de Engelandvaarders droegen, ter herinnering aan de gevallenen. Zij kozen toen de margriet, de echte Hollandse weidebloem", vertelt de prinses. "We hebben haar naar dit symbool vernoemd."

Prinses Margriet · Nationaal Archief

Volgens Juliana heeft het leven in Canada de prinsesjes niet minder vaderlandslievend gemaakt. "Als er op school een vlag getekend moest worden, kwam bij hen altijd de Nederlandse vlag voor de dag. Thuis spraken wij altijd Hollands, maar op school leerden ze in de omgang met de Canadese kinderen heel perfect Engels praten."

Beatrix en Irene, en over enkele jaren ook Margriet, zullen in Nederland gewoon naar school gaan. "Natuurlijk, zij moeten toch vriendjes hebben?", aldus Juliana. De prinses neemt daarmee afscheid van de beschermende paleisopleiding die zij en haar moeder ontvingen.

Het gezin zal intrek nemen in Paleis Soestdijk, dat in de oorlog werd bewoond door Duitse officieren. Overmorgen wordt een tuinfeest gehouden om de terugkomst te vieren.