Juliana bij president Roosevelt en zijn vrouw · Hollandse Hoogte

Juliana toch terug naar Canada

In september kwam ze nog hoopvol naar Londen omdat het einde van de oorlog nabij leek, maar nu is prinses Juliana toch teruggekeerd naar Canada. Korte krantenberichtjes in bevrijd gebied spreken van een bezoek aan haar achtergebleven dochters, waarvan de duur nog niet bekend is.

Juliana is mooi op tijd om volgende week de zevende verjaardag van haar oudste dochter Beatrix te vieren. De tweede verjaardag van haar jongste, Margriet, heeft ze net gemist. Vader Bernhard blijft als opperbevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten achter in Europa.

Op weg naar haar ballingsoord doet de kroonprinses Washington aan om president Roosevelt persoonlijk op de hoogte te houden van de vorderingen in de oorlog. Sinds de kroonprinses uit veiligheidsoverwegingen naar Canada vertrok bezoekt ze met enige regelmaat het Witte Huis, als officieus gezant van haar moeder.

Ook kan ze het persoonlijk goed vinden met de first family. Bovendien is Roosevelt, trots op zijn Nederlandse afkomst, zeer geïnteresseerd in wat er in ons land gebeurt.