Een Engelse Mosquito · NIOD

Inzittenden en boeren dood bij vliegtuigcrash Enschede

Vijf mensen zijn omgekomen bij een vliegtuigcrash in Hof Espelo, bij Enschede. Een geallieerd toestel stortte neer op een koeweide, waar net door boeren gehooid werd.

Het vliegtuig, een Mosquito van de Royal Air Force (RAF), vertrok vanochtend vroeg met drie inzittenden vanuit de vliegbasis in Twente. Boven Hof Espelo trachtte de Mosquito met een ander RAF-vliegtuig in formatie te komen.

Dat mislukte en de twee vliegtuigen dreigden met elkaar in botsing te komen. Om dit te voorkomen, maakte de Mosquito een duik naar beneden.

Hierbij werd een boom geraakt, waardoor het vliegtuig neerstortte in de aangrenzende koeweide en in brand vloog. Alle inzittenden - de Canadese piloot John Henry Skelly, de Canadese navigator Peter James Lim en de Nieuw-Zeelandse piloot James William George - waren op slag dood.

Ze zullen altijd in onze herinnering blijven.

Familie Rothman

Op de koeweide waren zojuist leden van de familie Rothman, de eigenaren van het stuk grond, aan het hooien. Twee van hen kwamen onder het brandende voertuig terecht en waren ook op slag dood: de 50-jarige Gezina Geretdina Rothman-Asveld en haar 24-jarige zoon Gerrit Gerhard Rothman.

Een aantal andere leden van de familie hadden op het moment van de crash net pauze genomen en waren een stukje verderop een kopje koffie aan het drinken. Zij zagen het ongeluk gebeuren, maar kwamen zelf met de schrik vrij.

Het verlies valt zwaar voor de familie Rothman. "Zij zullen altijd in onze herinnering blijven", schrijven ze in een rouwadvertentie. Gerrit Gerhard Rothman laat een vrouw en 2-jarig kind achter. "Rust zacht, lieve opoe en vader", schrijft Gesina Rothman- Mastenbroek over het overlijden van haar man en schoonmoeder.

'Diepe verslagenheid'

"Het treurige ongeval heeft bij de buurtbewoners diepe verslagenheid gewekt", schrijft de Twentse Courant. "Temeer omdat alle buurtbewoners van het vliegterrein de afgelopen jaren, ondanks de dreigende gevaren, steeds gespaard zijn gebleven."

Degenen die de overledenen van de familie Rothman de laatste eer wensen te bewijzen, kunnen woensdag 27 juni, vanaf 13:45 uur, terecht in de rouwkapel van het Enschedese ziekenhuis 'Ziekenzorg'.