De eerste Nederlandse kinderen in Engeland · NIOD

Britse vlieger adopteert Nederlands meisje (2)

De Britse vlieger Owen Pratt heeft een 2-jarig Nederlands meisje geadopteerd, dat vorige maand is meegekomen met de eerste kinderuitzending naar Engeland. Dat meldt Sunday Express.

De jonge wees had bij aankomst een briefje bij zich met daarop de naam van Owen Pratt. "Het meisje, dat te jong is om te praten, kon natuurlijk het briefje dat zij bij zich had niet verklaren", schrijft het Nieuwsblad van het Zuiden naar het artikel van Sunday Express.

De vlieger werd daarom opgespoord en wat bleek: hij is geen onbekende van het meisje. Haar ouders hadden Pratt wekenlang onderdak geboden, nadat hij vorig jaar met zijn bommenwerper boven Nederland was neergeschoten.

Vriendschap

Hij kwam gewond maar levend aan grond en bleef door de hulp uit Duitse handen. "Hij dankte zijn vrijheid aan het echtpaar dat hem in hun huis opnam, hem voedsel en onderdak verschaften en hem verborgen hield voor de altijd waakzame Gestapo", aldus het Nieuwsblad van het Zuiden.

"Terwijl hij wachtte in dit gastvrije huis, sloot hij vriendschap met de baby van zijn gastvrouw." De vlieger speelde veel met het meisje, waardoor er een grote genegenheid tussen beiden ontstond.

Dit briefje heeft nu de toekomst van het kind verzekerd.

Nieuwsblad van het Zuiden

Na verloop van tijd kon Pratt met hulp van het verzet zijn schuilplaats verlaten en weer veilig terugreizen naar Engeland. Het echtpaar dat hem te hulp had geschoten, heeft dit echter met hun leven moeten bekopen. De man en vrouw zijn door de Duitsers gefusilleerd.

De buren namen hierna de zorg op voor het verweesde meisje. "Ze waren op de hoogte van de geheime verblijfplaats van officier Pratt en zij waren het, die de kleine het briefje meegaven, dat zij meebracht naar Engeland. Dit briefje heeft nu de toekomst van het kind verzekerd."

Owen Pratt, die afkomstig is van de Britse kolonie Nieuw-Zeeland, zal het kind samen met zijn vrouw opvoeden. Die is zelf ook van Nederlandse afkomst. Er worden voorbereidingen getroffen om het meisje naar de vrouw van Pratt te sturen, die nu in Nieuw-Zeeland is.