Huis-aan-huis-gevechten in Echt · IWM

Eerste geallieerde winst in weken gepaard met immense schade

Het front in Nederland heeft ruim zes weken stilgelegen, maar in de afgelopen dagen hebben de geallieerden in Limburg eindelijk weer een aantal plaatsen weten te veroveren: Baakhoven, Dieteren, Susteren en Echt. Maar de opmars gaat moeizaam: om bijna ieder huis wordt gestreden.

"Je verwacht dat het veel beter wordt en dat je blij kunt zijn, maar dat zijn we niet", vertelt een inwoner van Susteren over de bevrijding van de stad. De strijd, die vier dagen duurde, heeft een spoor van verwoesting achtergelaten: "Het middengedeelte van Susteren is weg."

Hevige weerstand

Begin december is Blerick, gelegen in het noorden van Limburg, door de geallieerden bevrijd. Sindsdien zijn er een aantal vergeefse pogingen gedaan om het laatste deel van Limburg - onderdeel van de Roerdriehoek - te bevrijden en het westfront te verleggen naar de Roer.

Vorige week werd een nieuwe aanval ingezet op de Duitse stellingen ten noorden van Sittard, deze keer met succes. Na een etmaal vol hevige gevechten wisten Britse soldaten Baakhoven in te nemen, dat slechts uit enkele boerderijen bestaat.

De weerstand van de Duitsers in het gebied is groot. Pas na twee dagen kregen de Britten ook het dorp Dieteren in handen.

Volgens de Engelsen is Susteren het tweede Caen.

Inwoner van Susteren

Gisteren begon de aanval op Susteren. Na het aanleggen van twee bruggen over de Vloedgraaf en de Rode Beek konden de Britse tanks de stad binnenrollen en de Duitsers verslaan. Ondertussen begon de opmars richting Echt, dat vanmiddag - wederom na een nacht van hevige gevechten - in geallieerde handen is gevallen.

"Volgens de Engelsen is Susteren het tweede Caen", vertelt een inwoner van de stad. Soldaten vergelijken de intensiteit van de gevechten in het gebied met die in Normandië, waar ook om bijna elk erf moest worden gevochten.

Lokale Duitse politie-eenheden zijn bijna twee weken geleden al begonnen met het systematisch ontruimen van het bezette deel van Limburg. Duizenden Nederlanders zijn eerst per voet en later per trein afgevoerd naar het noorden van het land.

De strijd in de Roerdriehoek is pas net begonnen. Momenteel zijn de gevechten bij Pey, ten oosten van Echt, in volle gang. Vermoedelijk proberen de Britse troepen via deze weg richting de Duitse grens op te trekken.

Geallieerde soldaten bij de verovering van Echt · IWM