Duitse krijgsgevangenen in Blerick · Hollandse Hoogte

Blerick bevrijd door list met grammofoonplaat

In Limburg zijn de geallieerden erin geslaagd de Duitsers terug te drijven over de Maas. Na drie weken verbeten gevechten in de regio is Blerick ingenomen met een bestorming die op rolletjes liep. Een truc met een grammofoonplaat vormde het begin van de 'Perfect battle of Blerick'.

De geallieerden verwachtten een fel gevecht om Blerick, het laatste vijandelijke bruggenhoofd aan hun kant van de Maas. De verdediging had mijnenvelden aangelegd, tankgrachten gegraven en brede prikkeldraadversperringen aangelegd. Bovendien kon het dorp vanuit Venlo met artillerie worden bestookt.

Met een list hoopte brigadecommandant Cumming-Bruce van de Schotse aanvallers dat de Duitsers hun posities zouden verraden. Vanuit de bossen waar de Duitsers een aanval verwachtten liet hij eergisternacht luidsprekers tankgeluiden van grammofoonplaten afspelen. Ook werden er met rupsbanden tanksporen nagemaakt.

De truc slaagde: de nepaanval werd beantwoord door Duits geschut, die zo hun positie prijsgaven en munitie verspeelden.

Systematisch opgerold

Een dag later zette Cumming-Bruce de aanval in vanuit een andere hoek. Hij had daarvoor Blerick eerst urenlang laten beschieten, om de tegenstander murw te beuken en kraters te maken waarin oprukkende militairen konden schuilen.

Systematisch werd de Duitse verdediging opgerold. Mijnenvelden werden met vlegeltanks onschadelijk gemaakt, tankgrachten werden overbrugd. Daarna volgden huis-aan-huisgevechten met de Duitsers.

Na een dag vechten was Blerick volledig gezuiverd. De Britten verloren zo'n vijftig man, de vijand het vijfvoudige.

Kleine vluchtelingen eten militair rantsoen in een kruiwagen · Hollandse Hoogte

Volg het nieuws over de bevrijding via onze wekelijkse nieuwsbrief