Slachtoffers van een eerdere inslag in Antwerpen · Hollandse Hoogte

V2-inslag in Antwerpse bioscoop eist bijna 600 levens

"Het lawaai was zo oorverdovend dat het met geen woorden te beschrijven valt. Na enkele minuten was er het tegenovergestelde: een ijzingwekkende stilte", vertelt een Britse soldaat over het moment waarop een Duitse V2-raket vandaag de Antwerpse bioscoop Cinema Rex raakte.

De V2-inslag is de bloedigste in Europa tot nu toe. In totaal zijn er 567 mensen om het leven gekomen en bijna 300 mensen gewond geraakt. Onder de doden en gewonden zijn ook veel militairen die op verlof waren.

Puin en brokstukken

Georges Pinckaers heeft de ramp overleefd. Hij ging aan het begin van de middag met een vriend naar de bioscoop. De film The Plainsman over Buffalo Bill draaide en de zaal zat helemaal vol. "Ineens zag ik een oranje-blauwe vlam. Eerst was het donker, daarna kwam er daglicht binnen. Blijkbaar was het plafond weggevlogen."

Kort daarna verloor Pinckaers het bewustzijn. Reddingswerkers vertelden hem uren later dat er een dode Britse soldaat op hem lag, die al het puin en de brokstukken opving. "Dat heeft wellicht mijn leven gered."

Antwerpen wordt al maanden bestookt met Duits V-geweld. Alleen al vandaag vonden er - naast de ramp in Cinema Rex - nog vier dodelijke inslagen plaats in de stad.

Uitleg: De vergeldingswapens van Hitler

Op 7 oktober werd de eerste V2-raket afgevuurd op België met als doel de haven van Antwerpen te vernietigen. Dit mislukte, maar nog dagelijks valt er wel ergens in de stad een V1 of V2. De Duitsers proberen de geallieerde aanvoer van oorlogsgoederen te blokkeren door zowel de haven als de rest van Antwerpen met de grond gelijk te maken.

De aanvallen worden uitgevoerd vanuit Duitsland en Nederland, waar bijvoorbeeld in Scheveningen en Wassenaar mobiele lanceerplatforms zijn opgesteld. De raket die de Rex raakte, werd afgevuurd in Hellendoorn.

Ineens was er een vreselijk geluid. Het licht ging uit en alles was pikdonker.

Mevrouw De Vries

Ook Nederland is vandaag weer getroffen door een raket. De Duitse V1, met Londen als bestemming, viel vroegtijdig stil en stortte neer in een woonwijk in Eindhoven. Hierbij zijn zestien doden gevallen en ruim zestig mensen gewond geraakt. Minstens vijftien huizen zijn compleet verwoest.

Mevrouw De Vries was thuis met haar kinderen toen het ongeluk gebeurde: "Ineens was er een vreselijk geluid. Het licht ging uit en alles was pikdonker. Mijn dochter gilde en we wisten niet wat er aan de hand was. Overal zagen we stof."

De meeste inslagen van V-raketten in Nederland worden veroorzaakt door mislukte lanceringen vanaf eigen grondgebied. Londen en Antwerpen zijn nog altijd de voornaamste doelwitten van de Duitsers.