Een verwoeste winkelstraat · NIMH

Eindhoven gebombardeerd, één dag na bevrijding

Eindhoven vierde nog volop de bevrijding toen de stad 's avonds werd overvallen door een verwoestend Duits bombardement. Meer dan 200 mensen kwamen om het leven en 800 raakten gewond.

De schade aan de gebouwen is niet te overzien. Voor zover bekend, zijn bijna 400 woningen beschadigd geraakt. Ook honderden winkels en cafés liggen in puin. Met het bombardement probeert Duitsland de opmars van de geallieerden te frustreren.

Na het bombardement smeult de verwoeste stad nog na. En ondanks dat de bommenwerpers weg zijn, is het gevaar is nog niet geweken:

Eindhoven is bevrijd, maar verwoest

Het gebied rondom de Catharinakerk en het kruispunt Stratumsedijk-Hertogstraat is het zwaarst getroffen. In de Hertogstraat zijn een aantal geallieerde tanks en munitiewagens geraakt en die vatten direct vlam.

Eindhovenaar Ben Postema vertelt: "In de stad klonk onafgebroken geknetter en geknal, waarschijnlijk van de munitiewagens die in de brand vlogen".

Toen hij dacht dat het voorbij was, ronkten de vliegtuigen weer in de lucht en gierde de volgende lading bommen weer naar beneden. "Zonder ophouden daverden de ontploffingen waarvan we de weerschijn tegen te huizen konden zien. De grond, ook al was hij van graniet, golfde onder ons op en neer."

De lucht kleurde rood van de branden, waarvan sommigen ook nu nog woeden. De Eindhovense brandweer komt handen en vooral water tekort: het waterleidingnet is op verschillende plaatsen getroffen.

Tegelijkertijd beginnen langzaamaan de opruimwerkzaamheden. De eerste vluchtelingen uit de stad zijn, met beddengoed en koffers, op zoek naar een slaapplek.