Prins Bernhard onthult de plaquette aan Hotel De Wereld in Wageningen · Beeldbank WOII/NIOD

Prins Bernhard onthult gedenkplaat hotel De Wereld

Vlaggen aan de stukgeschoten gevels, een oranje gordijn wapperend aan een ruwe stok en een grote menigte juichende mensen. In het door de oorlog vernielde Wageningen werden prins Bernhard en de Canadese luitenant-generaal Charles Foulkes vandaag met veel enthousiasme onthaald voor de onthulling van de gedenkplaat op de gevel van hotel De Wereld, ter herinnering aan de Duitse capitulatie.

Leden van de Binnenlandse Strijdkrachten en een aantal vrijwilligers die zich voor de strijd in Indië hebben gemeld, vormden samen een erehaag bij de aankomst van de hoge gasten.

Foulkes hield een korte toespraak waarin hij zich dankbaar toonde dat hij met de aanbieding van de herinneringsplaat zijn loopbaan in Nederland kan afsluiten. Ook prees hij de hulp van het ondergrondse verzet in de strijd tegen de vijand. Vervolgens bood hij het gemeentebestuur van Wageningen een kopie van de capitulatie-oorkonde aan.

"Wij zullen nooit vergeten wat gij en uw landslieden voor ons hebt gedaan", sprak prins Bernhard daarna. "Deze gedenkplaat zal ons niet alleen herinneren aan vele droevige uren, maar ook aan de dag die alles weer goed maakte. Wij gedenken met eerbied allen die hier zijn gesneuveld. Hun bloed bezegelde de vrijheid van Nederland."

De prins onthulde vervolgens de gedenkplaat waarop geschreven staat: "In dit gebouw aanvaardde op 5 mei 1945 Lt.-Gen. Charles Foulkes, commandant van het 1e Canadese Legercorps, de onvoorwaardelijke capitulatie van het 5de Duitse leger onder bevel van Generaal Blaskowitz."

Loco-burgemeester van Wageningen, wethouder W. van de Weide, herinnerde aan de grote vreugde onder de inwoners van Wageningen dat de capitulatie in hun stad is getekend. "Het was van de allergrootste betekenis voor heel de wereld dat er een eind kwam aan de strijd tussen knechtschap en vrijheid en wij verheugen ons erover dat de vrijheid door de capitulatie te Wageningen werd verkregen."

De plechtigheid werd besloten met het zingen van het Nederlandse en het Canadese volkslied. In de raadzaal van het gespaard gebleven raadhuis was er daarna een korte ontvangst, waar prins Bernhard zich onderhield met de mannen van de BS, die de laatste maanden van de oorlog onder zijn leiding hadden geopereerd.