NOS Wielrennen

Etappe 16: een rit voor Cancellara in zijn hoogtijdagen

De route van de zestiende etappe van de Tour de France

Morgen vieren de renners in Bern de tweede rustdag, maar om daar te komen moeten ze vandaag 209 kilometer afleggen vanaf Moirans-en-Montange. Ter hoogte van Pontarlier steekt het peloton de Frans-Zwitserse grens over om de laatste ruim honderd kilometer in Zwitserland af te leggen. NOS-analist Rob Harmeling blikt vooruit.

In het routeboek vinden we maar één colletje, een berg van de vierde categorie. Vind je dit een vlakke rit?

"Nee, er is bijna geen meter vlak. Toch geef ik de sprinters nog wel een kans, anders moeten ze een volle week wachten. Hun volgende kans ligt namelijk op de Champs-Élysées. Daarom denk ik dat de sprintersploegen het wel een beetje gaan controleren vandaag, ze zullen een kopgroep niet al te veel ruimte geven."

Zie je Cavendish zijn vijfde rit winnen?

"Nou, op 1.800 meter zit nog een heuveltje, dat is te zwaar voor Cavendish. Marcel Kittel kan dat beter aan, denk ik. En ploegen als Lotto-Jumbo en Katjoesja hebben nog niks gewonnen, die zullen ook graag willen winnen."

Speelt de wind nog een rol?

"Nee, dat viel gisteren reuze mee. Eerder vorige week moesten we echt met beide handen aan het stuur rijden, maar gisteren konden we veel meer ontspannen rijden. Het is wel heel warm."

  • AFP
    Na de proloog in Luik in 2004 trok Cancellara zijn eerste gele trui aan
  • ANP
    Cancallara behaalde vorig jaar op Neeltje Jans zijn 29ste gele trui
  • ANP
    Cancellara omringd door Jan-Peter Balkenende en Ahmed Aboutaleb in de Tour in 2010

Is dit een etappe voor de afscheid nemende Cancellara?

"De sleet zit er wel een beetje op bij hem, maar Cancellara is een groot coureur. Zijn laatste Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn mislukt, maar hij won nog wel de Strada Bianche. Dat is echt knap. En hij weet natuurlijk al sinds oktober vorig jaar dat de Tour niet ver van zijn geboorteplaats finisht. Hij zal deze rit met een dikke stift omcirkeld hebben, ook omdat het parcours echt bij hem past."

Hoe bedoel je dat?

"Dit is een etappe voor iemand die voor een jagend peloton uit kan blijven, zoals Tony Martin dat vorig jaar deed in de kasseienetappe. Maar er is nu eigenlijk geen renner die ik dat zie doen. Cancellara was er ook heel goed in, maar ik vraag me af of hij het nog kan."

Zouden de andere renners hem de ritzege gunnen als hij op zo'n manier wegrijdt?

"Weet je: het wielerpeloton is een samenleving met veel belangen. Er is een aantal renners dat nog geen ploeg heeft voor volgend jaar. Die zijn weer een paar jaar onder de pannen als ze een Touretappe winnen. Dus de renners kunnen het Cancellara wel gunnen, maar ze hebben er geen belang bij."

  • NOS
    De route van de zestiende etappe van de Tour de France
  • NOS
    Het klassement na de vijftiende etappe van de Tour

Stef Clement is zo'n renner zonder contract. Zou hij nog eens kunnen aanvallen?

"Dat zou wel een huzarenstukje zijn, maar ik denk dat de inspanningen van gisteren nog wel in zijn systeem zitten. Hij moet vooral zorgen dat hij heelhuids over de streep komt in de schoot van het peloton."

Geldt dat ook voor de klassementsmannen?

"Ja, die kijken uit naar de rustdag. Woensdag gaan ze de Alpen in, ik hoop dat ze elkaar dan echt aanvallen aan de kop van de wedstrijd en dat er niet weer een kopgroep vooruit is. Dat hoort eigenlijk zo."

De Touruitzendingen van maandag bij de NOS

Tijd Programma Medium
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
14.10 uur Etappe 16: Moirans-en-Montage - Bern (209 kilometer) NPO 2 en NOS.nl
19.30 uur Tourjournaal NPO 1 en NOS.nl
22.18 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl