NOS Wielrennen

Bergtrui beloning voor onvoorwaardelijk najagen van droom

  • ANP
    Daniel Teklehaimanot toont trots de eerste Afrikaanse bolletjetrui

Met een brede lach op zijn gezicht betrad Daniel Teklehaimanot het podium. Als eerste Afrikaan ooit nam hij de bolletjestrui in de Tour de France in ontvangst. Vervolgens vertelde hij in zoveel mogelijk microfoons hoe blij hij is dat zijn droom was uitgekomen en het plannetje van zijn ploeg was gelukt.

Want dat was het: een vooropgezet plan om de Zuid-Afrikaanse Tourdebutant MTN-Qhubeka op de kaart te zetten. "En nu weet iedereen dat we meedoen", glunderde ploegleider Michel Cornelisse na afloop.

Droom en beloning

"Het was een hele opluchting toen Daniel die laatste bergsprint won", aldus Cornelisse. "Een mooie beloning voor de eerste Tourweek van deze ploeg. Het is al een droom om hier te zijn en nu staat er ook nog eens een Afrikaan te glunderen op het podium."

Cornelisse is vol bewondering over Teklehaimanot. "Hij is een heel bescheiden jongen, lekker rustig, net als ik", grapt de Amsterdamse spraakwaterval. "Daniel heeft er heel veel voor over om wielrenner te worden. Dat is niet makkelijk voor jongens met zo'n afkomst. Het is bijvoorbeeld lastig om een visum aan te vragen. En hij woont nu in Italië, ver van huis."

Als het aan de ploegleider ligt, krijgen de wielervolgers de komende weken nog veel meer te zien van MTN-Qhubeka. Volgens Cornelisse is er meer mogelijk dan de bij elkaar gesprokkelde bergtrui.

"Dit smaakt naar meer. De jongens gaan hierdoor steeds meer in zichzelf geloven en brutaler worden. De eerste dagen waren ze nog verrast door de publiciteit en al die rijen publiek langs het parcours, daar waren ze echt van onder de indruk. Nu gaan ze er ook van genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl