liveblog
NOS SportAangepast

Dag 2 in Rio: vreugde en verdriet bij de wielrensters

liveblog gesloten

Tot zover dag 2

Het was het dagje weer wel in Rio de Janeiro. Met als hoogtepunt uiteraard de gouden medaille voor Anna van der Breggen. En de dramatische val van Annemiek van Vleuten als dieptepunt.

Om fris en fruitig de rest van de nacht in te gaan, schakelen we nu over op het liveblog van dag drie. Tot daar! En mocht je gaan slapen: een goede nacht.

Anna van der Breggen bijt op haar gouden plak

Nederlaag voor Haase en Rojer

Helaas: voor Robin Haase en Jean-Julien Rojer is het dubbelspeltoernooi na één ronde voorbij. Het Spaanse duo Lopez-Nadal is met twee keer 6-4 te sterk.

Jean-Julien Rojer

Li Jie verliest

Ai, dat is zuur: Li Jie verliest de zevende en beslissende game tegen de Française Li Xue met 11-8. De Nederlandse vliegt eruit in de derde ronde.

Sensatie in het vrouwendubbelspel

De zusjes Serena en Venus Williams verloren nog nooit eerder een olympische dubbelspeltoernooi en wonnen de titel in 2000, 2008 en 2012. Maar aan die mooie reeks is nu een einde gekomen.

Het Amerikaanse duo verliest verrassend in de eerste ronde van het Tsjechische duo Lucie Safarova en Barbora Strycova: 6-3, 6-4.

  • AFP
    Venus en Serena Williams
  • AFP
    Barbora Strycova en Lucie Safarova na hun winst op de Williams-zusjes

Beslissende game voor Li Jie

De Nederlandse wint de zesde game van de Française Li Xue! De stand bij deze tafeltennisthriller is nu 3-3. De beslissende game is aan de gang.

Li Jie verspeelt 2-0 voorsprong

Li Jie stond na twee games met 2-0 voor, maar de derde, vierde en vijfde game gingen naar de Française Li Xue. Het is dus 3-2. De spanning loopt verder op.

Li Jie in actie in Rio

Haase en Rojer verliezen eerste set

Robin Haase en Jean-Julien Rojer hebben de eerste set in hun dubbelspelpartij tegen het Spaanse koppel Nadal en Lopez verloren: 6-4. Het is een partij in de eerste ronde van het mannendubbelspel. Helaas kunnen we van deze wedstrijd geen rechtstreekse beelden aanbieden.

Li Jie wint tweede, verliest derde game

Li Jie is in de tussentijd nog steeds bezig met haar partij in de derde ronde van het tafeltennistoernooi in Rio. Na 11-8 in de eerste game wint de Nederlandse ook de tweede game tegen de Française Li Xue: 14-12.

De derde game gaat helaas met 11-8 naar de Française. Het blijft dus nog even spannend.

Finaleplaats gloort voor turnsters

Voor Eythora Thorsdottir, Lieke Wevers en Sanne Wevers gloort een finaleplaats in het olympische turntoernooi. Nadat in de kwalificatie vier van de vijf subdivisies zijn afgewerkt, lijken Thorsdottir en Lieke Wevers zeker van de meerkampfinale. Thorsdottir bezet de achtste plaats en Wevers de twaalfde. De beste 24 turnsters plaatsen zich voor de eindstrijd.

In de laatste subdivisie komen nog de Japansen, de Françaises en de Canadesen in actie. Sanne Wevers, die bij de WK van vorig jaar zilver veroverde op balk, staat in het balkklassement vierde met 15,066 punten. De beste acht staan volgende week maandag in de finale.

  • NOS
    Verslaggever Edwin Cornelissen in gesprek met Lieke Wevers
  • NOS
    Verslaggever Edwin Cornelissen in gesprek met Sanne Wevers

Zege voor de hockeyers!

Vlak voor tijd wordt het zelfs nog 5-0 voor de hockeyers door een eigen doelpunt van een Ier. De mannen doen dus hetzelfde als de vrouwen eerder op de dag: een 5-0 overwinning.

Hockeyers op weg naar eerste zege

Na het derde kwart is de voorsprong van de hockeyers tegen Ierland opgelopen naar 4-0. Mink van der Weerden was uit een strafcorner goed voor de 3-0, Mirco Pruyser maakte het kwartet vol.

Kijk LIVE naar het vierde kwart.

Li Jie op voorsprong

In het tafeltennistoernooi speelt Li Jie momenteel haar partij in de derde ronde tegen de Française Li Xue. Helaas kunnen wij daar geen rechtstreekse beelden van aanbieden.

Maar er is wel goed nieuws: de Nederlandse heeft de eerste game gewonnen met 11-8.

Li Jie in actie in Rio

Müllenberg wint op punten!

Ook in de derde ronde blijft Peter Müllenberg overeind in zijn partij tegen de Iraniër Ehsan Rouzbahani., de nummer zeven van de wereld. De Nederlander, zelf de mondiale nummer vijf, gaat door naar de volgende ronde in de klasse tot 81 kilogram.

Eerder op de dag won Enrico Lacruz in de klasse tot 60 kilogram ook al zijn wedstrijd in de eerste ronde. Bij de dames staat Nouchka Fontijn vanwege een bye al in de kwartfinales van de klasse tot 75 kilogram.

Müllenberg is goed bezig

De eerste ronde is gewonnen door Peter Müllenberg, stelt de jury unaniem. Dat betekent dat de Iraniër Ehsan Rouzbahani nu zal moeten komen.

Update: maar ook de tweede ronde gaat op punten naar de Nederlander.

Kijk LIVE!

Peter Müllenberg slaat toe in zijn partij tegen de Iraniër Ehsan Rouzbahani

Müllenberg in de ring

Peter Müllenberg staat in de ring voor zijn partij in de eerste ronde van het bokstoernooi. Zijn tegenstander in de klasse tot 81 kilogram is de Iraniër Ehsan Rouzbahani.

Kijk LIVE!

Peter Müllenberg in de ring in Rio

Hockey: Nederland consolideert

Na het tweede kwart is het nog steeds 2-0 voor de hockeyers in de tweede groepswedstrijd tegen Ierland. Oranje domineert zonder te scoren.

Van Vleuten nog 24 uur op intensive care

Annemiek van Vleuten, die op 10 kilometer van de finish in de olympische wegwedstrijd zwaar ten val kwam, heeft een zware hersenschudding en drie kleine fractuurtjes in haar lumbale wervelkolom opgelopen. Ze moet nog 24 uur op de intensive care blijven.

Chef de mission Maurits Hendriks is samen met de artsen Cees-Rein van den Hoogenband en Robert Kempers bij haar. Ze is bij bewustzijn, praat en oogt helder.

Lees meer over de toestand van Van Vleuten.

Annemiek van Vleuten

Van der Weerden en Croon scoren

Hockeyers in de zevende minuut op 1-0 tegen Ierland. En niet snel daarna ligt de tweede er al in. Jorrit Croon met een tip-in.

Bekijk hier de wedstrijd: link

Hockeyers tegen Ierland

De mannen beginnen aan hun groepswedstrijd tegen Ierland. De eerste eindigde in een teleurstellend gelijkspel tegen Argentinië (3-3 na een 3-1 voorsprong).

Bekijk hier de wedstrijd: link

Laatste nieuws over Van Vleuten

Een woordvoerder van NOC*NSF zojuist: "Annemiek van Vleuten wordt nog steeds onderzocht in het ziekenhuis." Verder nog geen nieuws.

Turnsters live

De vrouwen beginnen aan hun kwalificaties. Met Céline van Gerner, die op tijd hersteld is van haar blessure.

De turnoefeningen zijn hier live te zien: link

Van Rouwendaal stelde zichzelf teleur

Ze werd slechts zevende in haar serie en plaatste zich niet voor de finale op de 400 meter vrije slag.

Van der Breggen na de huldiging

"Het is allemaal een beetje onwerkelijk", zegt de kersverse olympisch kampioene tegen Henry Schut. "Ik loop maar achter een mannetje aan en ik doe wat me gezegd wordt. Het was een bizarre dag, sowieso. Dat ik dit nu om mijn nek heb hangen...

"Je doet alles voor deze dag. Maar dat ik 'm nu daadwerkelijk heb. Het is heel apart."

Van Vleuten

Uiteraard gingen de gedachten ook gelijk naar ploeggenote Annemiek van Vleuten, die op kop lag en onderuit ging in de afdaling. "Ik hoop voor Annemiek dat ze er ook van kan genieten. En ik hoop dat het goed met haar gaat. Ze was in de ambulance en ze was bij bewustzijn. Dat is alles wat we weten."

Ze heeft 'm

Anna van der Breggen

Ondertussen in Rio...

Beachvolleybalsters Van Gestel en Van der Vlist komen er niet aan te pas in hun eerste groepswedstrijd.

Lees hier het verslag: link

En Robin Haase ligt eruit in het enkelspel. Hij verliest ook de tweede set tegen de Portugees Joao Sousa: 6-1, 7-5.

In ambulance en bij bewustzijn

Van Vleuten zit in de ambulance en is bij bewustzijn. Dat zei chef de mission Maurits Hendriks zojuist. Van Vleuten ging hard onderuit in de afdaling, terwijl ze op kop lag.

Een UCI-official zei kort na de race tegen Marianne Vos en Ellen van Dijk: "Ze praat, ze is helder."

GOUD

Van der Breggen maakt het af in de sprint. Goud voor Nederland!

Het wordt spannend

Tien seconden nog slechts voor Abbott. Het trio Van der Breggen komt steeds dichterbij. Een kilometer nog.

Volg de wedstrijd hier: link

Nog wel een medaille?

Nog drie kilometer en Abbott heeft 0.25 op drie achtervolgers: Van der Breggen, Longo Borghini en Johansson.

Volg de wedstrijd hier: link

Nee! Van Vleuten onderuit in afdaling

Koploopster Van Vleuten gaat onderuit in de afdaling. Ze gaat over de kop en blijft liggen. Ziet er niet goed uit.

Van Vleuten!

Van Vleuten rijdt weg! Alleen Mara Abbott (VS) kan mee.

Volg de wedstrijd hier: link

Annemiek van Vleuten

Nog twee concurrentes over

Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen gaan de finale in met Mara Abbott (VS) en Elisa Longo Borghini (Italië). Nog negentien kilometer.

Volg de wedstrijd hier: link

Haase verliest eerste set

Robin Haase begint slecht aan zijn partij. Hij verliest de eerste set van de Portugees Joao Sousa met 6-1.

Er zijn geen live-beelden van de partij.

Robin Haase

Select groepje

Op de slotklim dunt het pelotonnetje uit. Nog zeven rensters met Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten.

Gelost: onder anderen Guarnier, Armitstead en Vos.

Volg de wedstrijd hier: link

Van Gestel/Van der Vlist

Op het strand van Copacabana gaan Van Gestel en Van der Vlist beginnen aan hun olympische toernooi.

Volg de wedstrijd hier: link

De 7 in de kopgroep

Naast Marianne Vos zijn dit de namen van de leidsters: Pauline Ferrand-Prevot (Frankrijk), lena Cecchini (Italië), Gracie Elvin (Australië), Malgortza Jasinska (Polen), Anisha Vekemans (België) en Trixi Worrack (Duitsland).

Nog 24 kilometer. De wedstrijd is hier te volgen: link

Vos op kop in wegwedstrijd

Marianne Vos zit in een kopgroepje van zeven rensters, die een klein minuutje voor het peloton uitrijden. Nog 30 kilometer te gaan.

Onder anderen oud-wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot zit in het groepje bij Vos, die vooral in dienst rijdt van Anna van der Breggen. Eerder in de wedstrijd was Vos zelfs waterdraagster.

De wedstrijd is hier te volgen: link

Marianne Vos als waterdraagster

Zo moeder, zo dochter

Moeder Jolanda de Rover kwam in 1984 voor Nederland uit op de Spelen. Op de 200 meter rugslag veroverde zij zelfs goud. Dochter Kira Toussaint maakte vandaag haar debuut op de Spelen. Ook op de rugslag. Luister hieronder naar een reportage van Edwin Cornelissen (en kijk hieronder naar de reactie van Toussaint).

Toussaint: erg balen

Van Rouwendaal uitgeschakeld in series

Nee, dat was geen goede race van Sharon van Rouwendaal. Ze wordt zevende: 4.11,44. Het is de negentiende tijd. Ze had bij de beste acht zwemsters moeten zwemmen om de finale te bereiken.

Uitslag series Sharon van Rouwendaal

Van Rouwendaal in heat 4

De snelste acht zwemsters plaatsen zich voor de finale.

Bekijk hier beelden van de series: link

Russin Jefimova heel snel in series

Joelja Jefimova, de Russin die betrapt werd op meldoniumgebruik en aanvankelijk niet mocht meedoen in Rio, zwemt in de series 100 meter rugslag de tweede tijd. Ze is slechts 0,01 langzamer dan Lillia King.

Dit zei Jefimova eerder dit jaar over meldonium: "Ik heb geen bericht gekregen dat meldonium vanaf 1 januari 2016 op de lijst met verboden middelen zou komen te staan."

Jefimova: ik ben nooit geïnformeerd over meldonium

Blije beachvolleyballers

Nummerdor: blij dat we begonnen zijn

Van Rouwendaal vanaf 19.33 uur

Sharon van Rouwendaal komt vanaf 19.33 uur in actie in de series 400 meter vrije slag. Ze zwemt de vierde heatAls ze één van de snelste acht tijden klokt, zwemt ze later in de Braziliaanse avond (vanaf 4.01 uur Nederlandse tijd) de finale.

Bekijk hier beelden van de series: link

Vos weer bijgehaald

Vos weer bijgehaald. Ze reageerde op Emma Pooley en Gracie Elvin, twee gevaarlijke rensters die een klein gaatje hadden geslagen met het peloton.

De wedstrijd is hier te volgen: link

(Op NPO 1 is de finale te zien na de samenvattingen van het eredivisievoetbal. De finish wordt rond 21.00 uur verwacht)

Van Dijk en Vos in de achtervolging

Met vier vrouwen is de Nederlandse Ellen van Dijk in de achtervolging op de Belgische Kopecky. Bij Van Dijk rijden Armstrong (VS), Bronzini (Ita), Worrack (Dui) en Plichta (Pol). Nog ruim 70 kilometer te gaan.

Ook Marianne Vos roert zich. Zij countert een tegenaanval. De wedstrijd is hier te volgen: link

(Op NPO 1 is de finale te zien na de samenvattingen van het eredivisievoetbal. De finish wordt rond 21.00 uur verwacht)

Eindsignaal hockeydames: 5-0

Het blijft bij 5-0. Goed begin voor de hockeyvrouwen.

Zege Nummerdor/Varenhorst

Met 21-13 pakken de Nederlanders ook de tweede set en daarmee de zege.

Verschuren als achtste naar halve finales

Sebastiaan Verschuren plaatst zich als achtste voor de halve finales op de 200 meter vrije slag. Hij klokt 1.46,32. De Chinees Yang Sun is de snelste met 1.45,75.

Dion Dreesens redt het niet. Hij tikt aan na 1.47,76 en realiseert de 27ste tijd.

Lees hier meer over de series: link

5-0 Paumen

De tweede van Paumen, de vijfde van Nederland. Spanje wordt weggespeeld. Nog elf minuten te gaan.

Bekijk de wedstrijd hier: link

Beachvolleyballers winnen eerste set

Het gaat goed met Nummerdor/Varenhorst. De eerste set gaat in 21-16 naar de Nederlanders en in de tweede set staat het ook al 9-2.

Bekijk de wedstrijd hier: link

Del Potro vast in de lift

Geen ideale voorbereiding voor een wedstrijd tegen de nummer 1 van de wereld, Novak Djokovic. Del Potro staat vanavond om 21.45 uur tegenover de Serviër.

Toussaint uitgeschakeld

De Nederlandse klokt 1.01,17 in haar serie en komt 0.29 tekort om door te gaan naar de halve finales.

Bekijk alle zwemseries hier: link

Toussaint in actie

Rugzwemster Kira Toussaint zwemt nu haar heat op de 100 meter rugslag.

Bekijk alle zwemseries hier: link

4-0 Paumen

En Paumen met een harde strafcorner bovenin doel: 4-0. Nog geen 23 minuten gespeeld. Spanje wordt weggespeeld.

Bekijk de wedstrijd hier: link

En 3-0

Keetels schiet onhoudbaar rechtdoor: 3-0.

Bekijk de wedstrijd hier: link

Nederland - Spanje

Nummerdor/Varenhorst in actie

Om 18.00 uur beginnen Nummerdor en Varenhorst aan hun olympische beachvolleybaltoernooi.

Bekijk de wedstrijd hier: link

Hockeysters op 2-0

Leurink maakt er 2-0 van.

De wedstrijd is hier te zien: link

Hockeysters op 1-0

Lidewij Welten maakt de openingstreffer tegen Spanje.

De wedstrijd is hier te zien: link

Russen NIET op Paralympics

Als gevolg van de uitkomst van het McLaren-rapport worden alle Russische sporters geweerd van de Paralympische Spelen. Daarmee doet het IPC wat het IOC niet deed.

Meer informatie hier: link

Hockeysters beginnen om 17.30 uur

De tweevoudig olympisch kampioen komt om 17.30 uur op het veld voor de groepswedstrijd tegen Spanje.

De wedstrijd is hier te zien: link

De vrouwen staan klaar

De wegwedstrijd gaat om 17.15 uur beginnen. NPO 1 is er in de finale bij en flitst tussendoor.

De hele wedstrijd is ook hier te volgen: link

Vrouwen staan aan de start

Drukke roeidag morgen

Als de wind geen roet in het eten waait, wordt het morgen een drukke dag op het meer van Rio. Want: na de ochtendsessie wordt de geannuleerde sessie van vandaag in z’n geheel in de middag afgewerkt.

Goed nieuws uit turnhal

Van Gerner kan aan alle onderdelen meedoen. Ze is voldoende hersteld van een achillespeesblessure.

Lees hier het bericht: link

Aftellen naar de wegrensters

Om 17.15 uur gaan de vrouwen van start voor hun wegwedstrijd. Vanaf 16.50 uur blikken we op NPO 1 vooruit op die koers met onder anderen vrouwencoach Koos Moerenhout.

Bekijk hier de vooruitblik op NPO 1: link

Wielrennen word 'echt een uitputtingsslag'

Kromowidjojo was wel snel

De Nederlandse zwemsters grepen naast een medaille gisteravond op de 4x100 meter vrije slag, maar dat lag niet aan slotzwemster Ranomi Kromowidjojo. Van het hele deelnemersveld noteerde zij de derde tijd, net achter de snelle Australische vrouwen.

Kromowidjojo geldt vooral als medaillekandidate op de 50 meter vrije slag.

Snelste splittijden tijdens 4x100 meter vrije slag (v)

Cate CampbellAustralië51.97
Bronte CampbellAustralië52.15
Ranomi KromowidjojoNederland52.20
Sarah SjostromZweden52.47

Bokser Lacruz door

De Nederlandse bokser Enrico Lacruz heeft zich bij de laatste zestien van het olympische bokstoernooi in de klasse tot 60 kilogram geschaard. In de eerste ronde won de 22-jarige lichtgewicht van de Taiwanees Lai Cu-en.

Lees het wedstrijdverslag hier: link

Ook tennissers hebben last van de wind

Ook het tennisprogramma wordt uitgesteld. Even wachten dus voor Robin Haase, die vandaag in het enkelspel en het dubbelspel in actie moet komen.

Ze gaan toch NIET het water op

Het laatste bericht was dat de boten om 15.30 uur het water op zouden gaan, maar dat is alweer achterhaald. Uit Rio komt het nieuws dat er vandaag helemaal niet meer geroeid gaat worden.

Zo ziet het meer eruit waar geroeid zou worden: link

De vrouwen moeten het doen

Nederland wacht na de eerste dag nog op een medaille. Zondag zijn er twee kansen: bij de wegwedstrijd voor vrouwen (o.a. Marianne Vos, Anna van der Breggen) en bij de 400 meter vrije slag (Sharon van Rouwendaal).

Het is niet de eerste keer dat Nederland naar de vrouwen kijkt voor eremetaal. Bij de laatste twee Spelen zorgt die sekse al voor het merendeel van de plakken.

Twee keer goud voor Vos

In 2008 was bijna zeventig procent van de oogst toe te schrijven aan vrouwen. Van de zeven gouden plakken werden er zelfs zes gewonnen door vrouwen. Marianne Vos was één van de olympisch kampioenen op de puntenkoers. Ook vier jaar later, in 2012, veroverde zij goud. Toen in de wegwedstrijd.

Percentage medailles dat door vrouwen wordt gewonnen

Olympische fakkeldrager overlijdt dag na opening

Ivo Pitanguy

Actie in Rio: finales schietsport

De eerste sporten van dag 2 zijn bezig Rio de Janeiro, met onder meer de strijd om het goud in het schieten.

- Schieten: finale 10 meter luchtpistool mannen - livestream

- Schieten finale 10 meter luchtgeweer vrouwen - livestream

- Tafeltennis: tweede ronde enkelspel vrouwen - livestream

Roeiprogramma uitgesteld

Het olympisch roeiprogramma is met een uur uitgesteld vanwege de winderige omstandigheden. Dat betekent dat we niet voor 14.30 uur (9.30 lokaal) zullen starten op het Rodrigo de Freitas-meer.

De organisatie komt met deze maatregel nadat een aantal boten zaterdag waren omgeslagen door de harde wind.

Door de vertraging zien we Roel Braas en Mitchel Steenman niet voor 15.30 uur in actie in de herkansing van de klasse mannen-twee-zonder.

Djokovic heeft het naar z'n zin in Rio

De nummer een van de wereld in het tennis speelt vannacht (Nederlandse tijd) z'n eerste wedstrijd in het enkelspel op de Spelen.

De Servische topfavoriet voor het goud neemt voor de derde keer deel aan de Spelen. In Peking (2008) won hij ten koste van James Blake het brons, in Londen (2012) greep hij naast het brons door van Juan Martin del Potro te verliezen.

Niet vissen in het toilet

De Amerikaanse basketbalster stuit Elena Delle Donne tijdens haar toiletbezoek op het olympisch park op een bijzondere waarschuwingsposter.

De Amerikaanse basketbalster Elena Delle Donne doet in Rio een opmerkelijke vondst tijdens een toiletbezoek

17.30 uur: eerste duel van de hockeyvrouwen

Het Nederlands vrouwenhockeyteam speelt vanmiddag op de Olympische Spelen zijn eerste groepswedstrijd tegen Spanje. De wedstrijd van de titelhouder is rechtstreeks te volgen op NPO 1, NPO Radio 1 en via onze livestream op NOS.nl.

Zwem-fittie tussen Morton en Sun Yang

De Australische zwemmer Mack Morton heeft zich de woede van zijn Chinese concurrent Sun Yang op de hals gehaald. De winnaar van het goud op de 400 meter vrije slag noemde Sun een "drug cheat" voor diens dopingverleden.

Sun, die zaterdag tot eigen verdriet zilver won, werd in 2014 drie maanden geschorst wegens het gebruik van stimulerende middelen en verklaarde later het medicijn te gebruiken wegens hartklachten. "Ik heb er gewoon moeite mee als personen weer meedoen terwijl ze positief hebben getest op doping", verklaarde Morton zijn woordkeuze richting Sun.

Weerbericht: opnieuw warm in Rio de Janeiro

Het belooft vandaag opnieuw een warme dag te worden in Rio met temperaturen rond de 30 graden Celsius. Vanaf maandag gaan de temperaturen omlaag richting de 23-24 graden.

Volgens Weeronline is komende week ook de kans op neerslag beduidend hoger. Vooral woensdag lijkt een natte dag te worden. Dit kan invloed hebben op de tijdrit van Tom Dumoulin.

Qatar blinkt uit in genaturaliseerde atleten

De olympische ploeg van Qatar bestaat uit 38 sporters, waarvan er 19 zijn genaturaliseerd. Dat is een record, want nog nooit stuurde het land zo veel genaturaliseerde spelers naar de Spelen.

Bekijk het artikel over Qatarese equipe in Rio.

Het handbalteam van Qatar tijdens het afgelopen WK

Australische roeicoaches beroofd

Opnieuw zijn leden van de olympische equipe van Australië het slachtoffer geworden van beroving. Twee coaches werden vrijdagavond lokale tijd gedwongen om geld, mobiele telefoons en olympische merchandise af te staan toen zij door twee mannen werden bedreigd met een mes.

"Voor enkele minuten waren ze alleen op straat en was het redelijk donker toen ze die twee personen tegenkwamen", aldus adjunct-directeur Greg Nance van het Australische team.

Het is niet de eerste keer dat de Australiërs slachtoffer zijn van diefstal. Eerder moesten paralympische zeilster Liesl Tesch en haar fysio onder bedreiging van een pistool hun fietsen afstaan en op het olympisch park waren er spullen ontvreemd na een brandalarm.

Het eerste Kosovaarse goud ooit?

Vandaag bestaat de kans dat Kosovo zijn eerste medaille in de geschiedenis van de Olympische Spelen kan pakken. Het land neemt in Rio voor het eerst deel aan de Olympische Spelen.

Judoka Majlinda Kelmendi geldt in de klasse tot 52 kilogram als favoriet. De 25-jarige judoka werd in dezelfde klasse wereldkampioen in 2013 en 2014 en won dit jaar in Boedapest nog een grandprixtoernooi.

Majlinda Kelmendi zwaait met de Kosovaarse vlag tijdens een ceremonie in Pristina

Nederlandse roeiers als eerste in actie

Roeiers Roel Braas en Mitchel Steenman zijn de eerste Nederlandse sporters die we vandaag in actie zien op dag twee van de Spelen. Het duo moet in de herkansing van de klasse mannen-twee-zonder bij de beste drie eindigen om alsnog de halve finales te bereiken.

Hun race is vanaf 14.30 uur rechtstreeks te volgen op NOS.nl.

Medaillespiegel na dag een

De medaillespiegel na de eerste dag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro

Bekijk hieronder het overzicht van de eerste twaalf gouden medailles in Rio de Janeiro.

Wat gebeurde er in Rio terwijl u sliep?

Terwijl de meeste Nederlanders genoten van hun nachtrust, werd er afgelopen nacht in Rio de Janeiro volop gesport.

Bekijk het overzicht van vannacht.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen

Eerste wedstrijd van het Dream Team

Een samenvatting van de Amerikaanse basketballers, die het vannacht in hun openingsduel opnamen tegen China.

De eerste wedstrijd van het Amerikaanse basketbateam, voorzien van een muzikaal sausje.

Studio Rio somt de nacht op

Vanaf 07.00 uur op NPO 1 en NOS.nl: Studio Rio. Presentator Jeroen Stomphorst geeft een overzicht van alle olympische sport van afgelopen nacht.

De uitzending begint na Nederland in Beweging. Dus nog even geduld, Ronald Mulder.

Dag 2 in Rio

Op dag twee van de Olympische Spelen ligt het accent, net als op de openingsdag, op het wielrennen en het zwemmen. Titelverdedigster Marianne Vos en Anna van der Breggen voeren het Nederlandse kwartet aan bij de wegwedstrijd. Bij het zwemmen verschijnen namens Oranje onder anderen Sharon van Rouwendaal en Sebastiaan Verschuren op het startblok.

Maar de dag in Rio begint om 14.30 uur met roeien. Bekijk het overzicht van Rio vandaag.

De tweede dag in Rio begint met roeien

Estafetteploeg teleurgesteld met vierde plek

Marrit Steenbergen, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker steken hun teleurstelling over de vierde plek op de 4x100 meter vrije slag niet onder stoelen of banken.

Geen medaille voor estafettezwemsters

Voor het eerst sinds 1996 heeft de Nederlandse vrouwenestafetteploeg geen medaille op de 4x100 meter vrije slag in de wacht gesleept. Marrit Steenbergen, Femke Heemskerk, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo werden slechts vierde.

Australië greep de olympische titel en deed dat met glans door in 3.30,65 een nieuw wereldrecord te zwemmen. De VS werd op gepaste afstand tweede en het brons was voor Canada.

Wereldrecord en goud voor Hosszú

Katinka Hosszú heeft op zeer indrukwekkende wijze goud veroverd op de 400 meter wisselslag. De Hongaarse noteerde in Rio de Janeiro een nieuw wereldrecord: 4.26,36.

Venus Williams verslikt zich in Flipkens

Venus Williams is in de openingsronde van het olympisch tennistoernooi gestruikeld. De 36-jarige Amerikaanse, winnares van het enkelspeltoernooi tijdens de Spelen van 2000 in Sydney, werd in een spannende driesetter verrast door de Belgische Kirsten Flipkens: 6-4, 3-6, 6-7 (5).

Venus Williams

Australiër Horton pakt goud op 400 vrij

Op de 400 meter vrije slag heeft Mack Horton de gouden medaille veroverd. De Australiër was in een zinderende finale de Chinese titelhouder Sun Yang de baas.

Kijk LIVE naar de zwemfinales.

Is Mack Horton misschien de Clark Kent van het zwemmen?

Na zinderend goud zet Horton snel zijn bril op

Hockey met 300 miljoen kijkers

"In Nederland beseffen mensen dat niet, maar ik denk dat er in India zo'n driehonderd miljoen mensen naar India-Ierland hebben gekeken." Aan het woord is Roelant Oltmans, de Nederlandse bondscoach van het Indiase hockeyteam. India won zaterdag met 3-2 van Ierland. Het land dat decennialang het mondiale hockey domineerde, maar na 1980 afgleed naar de middenmoot, is als vanouds in de ban van het nationale hockeyteam.

Hagino pakt eerste zwemgoud

De eerste gouden zwemmedaille is voor Japan. Kosuke Hagina zegeviert in het zwembad in Rio de Janeiro op de 400 meter wisselslag.

Lees het verslag van de eerste zwemfinale.

Of kijk LIVE naar de rest van het zwemprogramma van vandaag.

Zwemfinales in Rio van start

Het is zover: de zwemfinales in Rio de Janeiro beginnen! Wat krijgen we te zien?

03.03 uur: finale 400 wissel mannen

03.30 uur: finale 400 vrij mannen

03.49 uur: finale 400 wissel vrouwen

04.24 uur: finale 4x100 vrij vrouwen

Turncoach Van Bokhoven: spannende dag

Turncoach Bram van Bokhoven reageert op de finaleplaatsen van Epke Zonderland, Yuri van Gelder en Bart Deurloo in Rio.

Van Bokhoven: extra spannende dag, vooral vanwege Yuri

Eerste goud voor Thailand

Thailand heeft zijn eerste goud op de Olympische Spelen binnen. Gewichthefster Sopita Tanasan was in de klasse tot 48 kilo een klasse apart. Haar totaalscore van 200 kilogram was ruim voldoende voor haar eerste grote titel.

Na het trekken (92 kilogram) ging ze al ruim aan kop en ook bij het stoten (108 kilogram) was ze ongenaakbaar. Sri Agustiani uit India won het zilver. Hiromi Miyake zorgde voor een volledig Aziatisch podium met de bronzen plak.

Sopita Tanasan verovert goud bij het gewichtheffen

Hockeysters poseren voor duel met Spanje

De Nederlandse hockeysters beginnen hun olympische toernooi om 17.30 uur tegen Spanje. Die wedstrijd is uiteraard live te zien bij de NOS.

China geen partij voor Dreamteam

De eerste wedstrijd van de Amerikaanse basketballers heeft, zoals verwacht, een eenvoudige zege opgeleverd. China kwam nog wel op een 2-0 voorsprong, maar daarna was het Chinese gelukskoekje op: de Verenigde Staten wonnen met 119-62.

Lees het verslag van de wedstrijd. Later volgt er nog een samenvatting.

Carmelo Anthony (r) omzeilt de Chinese Yi Jianlian

Drie turners naar finale

De Nederlandse turners hebben op de Spelen in Rio drie finaleplaatsen in de wacht gesleept: Epke Zonderland op de rekstok, Yuri van Gelder in de ringen en Bart Deurloo op de meerkamp.

Zonderland was na zijn oefening eerder op de dag al vrijwel zeker van een finaleplaats. Uiteindelijk liet hij de derde score noteren. Van Gelder ging als achtste naar de finale. Deurloo moest op de meerkamp bij de beste 24 eindigen en werd veertiende.

  • NOS
    Uitslag kwalificatie rekstok
  • NOS
    Uitslag kwalificatie ringen
  • NOS
    Uitslag kwalificatie meerkamp
  • NOS
    Uitslag landenklassement (1)
  • NOS
    Uitslag landenklassement (2)

Turners nog even in de wachtkamer

Epke Zonderland, Yuri van Gelder en Bart Deurloo horen over circa een half uur of hun prestaties van eerder op de dag goed zijn voor een finaleplaats.

In Studio Olympic Park blikten olympisch kampioen Zonderland en 'Lord of the Rings' Van Gelder terug.

Hoofd Keniaanse atletiekploeg weggestuurd

Michael Rotich, het hoofd van de Keniaanse atletiekdelegatie, is weggestuurd van de Olympische Spelen. De voormalig langeafstandloper wordt beschuldigd van betrokkenheid bij dopingpraktijken.

De onthulling werd zaterdag gedaan in een documentaire van de Duitse tv-zender ARD. Uit de documentaire werd duidelijk dat Rotich tegen betaling zijn landgenoten inseinde over onaangekondigde dopingcontroles.

Brouwer: alsof je een titel pakt

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn het beachvolleybaltoernooi in Rio de Janeiro vanavond prima begonnen. Ze waren met 21-15, 21-14 een flinke maat te groot voor de Russen Dmitri Barsoek en Nikita Ljmanin.

Volgens Brouwer voelt zo'n eerste zege op het strand van Copacabana alsof je de titel pakt.

Dreamteam speelt met China

De Amerikaanse basketballers zijn halverwege hun eerste olympische wedstrijd. China is vooralsnog het slachtoffer. Kijk LIVE.

Klay Thompson doet een doelpoging voor de Amerikaanse basketballers

Dag 2 in Rio de Janeiro

Het is nacht in Nederland, maar in Rio de Janeiro wordt nog volop gesport.

Het Amerikaanse Dreamteam speelt zijn eerste basketbalwedstrijd, de Nederlandse turners krijgen te horen of er een finaleplaats in zit en er worden vier gouden medailles verdeeld in het zwemtoernooi. Zitten de Nederlandse estafettevrouwen op de 4x100 meter vrije slag daar ook bij? We zien het even voor 04.30 uur.

Femke Heemskerk in actie tijdens de series van de 4x100 in Rio