India's Rupinder Pal Singh (r) viert zijn goal tegen Ierland
NOS Sport

De hockeywedstrijd met 300 miljoen kijkers

Oude tijden herleven in India. Het land dat decennialang het mondiale hockey domineerde, maar na 1980 afgleed naar de middenmoot, is als vanouds in de ban van het nationale hockeyteam. Verantwoordelijk daarvoor is de Nederlandse bondscoach Roelant Oltmans, onder wiens leiding India zich weer tot een topploeg heeft ontwikkeld.

De eerste wedstrijd in Rio, tegen Ierland, werd zaterdag met 3-2 gewonnen. "Dat is een fijne uitkomst, ik ben heel blij met totaal vertoonde spel. We hadden de wedstrijd volledig onder controle", sprak Oltmans na afloop. De opluchting was groot omdat de verwachtingen thuis in India hoog gespannen zijn.

'Dit is een megaprestatie'

"In Nederland beseffen mensen dat niet, maar ik denk dat er in India zo'n driehonderd miljoen mensen naar dit duel hebben gekeken. Na deze overwinning worden dat er vijf- of zeshonderd miljoen bij de komende wedstrijden. Daarom ben ik ook erg blij dat we vandaag gewonnen hebben. Dit is een megaprestatie. Onze deelname leeft daar ongelooflijk."

Roelant Oltmans

De miljoenen kijkers brengen evenwel geen extra druk met zich mee, zegt Oltmans. "Ik vind het geweldig dat er zo ontzettend veel mensen zo veel belangstelling hebben. Dat was een tijd lang niet het geval, maar door de goede prestaties die we het afgelopen jaar geleverd hebben, is de beleving voor het hockey weer helemaal terug in India."

'Kwartfinale is goed, maar niet goed genoeg'

Van 1928 tot 1964 werd India zeven keer olympisch kampioen, waarna in 1980 in Moskou nog een achtste gouden medaille aan het totaal werd toegevoegd. Maar nadien raakte het hockey in India in verval, met als gevolg dat nadien geen enkele olympische medaille meer werd veroverd.

Op de Spelen van 2012 bleven de hockeyers van India zonder overwinning en op de Spelen daarvoor ontbrak de ploeg zelfs. Dat wil niet zeggen dat het team van Oltmans met bescheiden verwachtingen naar Rio is gekomen. "We moesten van Ierland winnen. Dat hebben we goed gedaan, maar de druk is niet weg. Een kwartfinaleplaats is goed, maar nog niet goed genoeg", aldus Oltmans.

"We maken nog te veel foutjes op cruciale momenten. Gelukkig bleef dat vandaag zonder gevolgen, maar dat zal er de komende drie wedstrijden uit moeten. Dan spelen we tegen alle topploegen uit onze poule. Overmorgen gaan we opnieuw aan de bak, dan met zeshonderd miljoen Indiërs voor de tv."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl