Zwemmer Ryan Lochte biedt zijn excuses aan op de Braziliaanse televisie
NOS Nieuws

'Beroofde' zwemmer biedt Brazilië op tv excuses aan

"Voor de eigenaar van het tankstation, de Braziliaanse politie, alle Brazilianen en de bezoekers en het personeel van de Olympische Spelen: het spijt me voor 110 procent." De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte bekent in een tv-interview dat hij zijn verklaring over een beroving in een tankstation "heeft overdreven".

Het deels verzonnen verhaal bracht hem en drie andere Amerikaanse olympische zwemmers in de problemen. "Zonder mijn kinderlijke gedrag hadden we nooit in deze puinhoop gezeten. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op me", zegt de goudenmedaillewinnaar op de Braziliaanse televisie.

Zwemmer Ryan Lochte: het spijt me

Lochte blijft nog steeds vaag over wat er nu precies is gebeurd. Het viertal (Gunnar Bentz, Jack Conger, Jimmy Feigen en Ryan Lochte) verklaarde aanvankelijk te zijn beroofd bij een tankstation na een avond stappen. Gewapende mannen met politiepenningen zouden hun taxi naar de kant hebben gedwongen.

'Betrapt door bewakers'

Maar de politie heeft een heel ander verhaal. Die zegt dat op camerabeelden te zien is dat de zwemmers bij het tankstation een wc vernielden. Ze zouden zijn betrapt door bewakers en met pistolen gedwongen zijn te betalen voor de schade.

"Het gedeelte over de gewapende overval was overdreven", zegt Lochte. "Het enige dat we weten is dat er een pistool in onze richting werd gemikt en dat we geld moesten afgeven. Dat deden we en daarna zijn we gevlucht."

Vlnr: James Feigen, Ryan Lochte, Gunnar Bentz en Jack Conger

In een interview met NBC News zegt Lochte dat hij niet weet waarom hij het verhaal deels heeft verzonnen. Het avondje stappen en alcohol zouden daarbij een rol hebben gespeeld. Hij was naar eigen zeggen behoorlijk dronken.

Moeder zocht media op

De Amerikaanse zwemmers probeerden het incident aanvankelijk stil te houden. De zaak kwam toch aan het licht nadat de moeder van Lochte aan de bel trok. Media doken er vervolgens bovenop.

De politie ondervroeg een aantal van de betrokken sporters en stuitte op tegenstrijdige verklaringen. Het verhaal over de beroving door agenten werd hoog opgenomen door de Braziliaanse autoriteiten. Het land kampt met veel criminaliteit en vreest slechte reclame.

Geldboete

Inmiddels zijn alle betrokken zwemmers weer terug in de VS. Lochte en Feigen hebben een boete van 10.000 euro moeten betalen. "Het zal nooit meer gebeuren, ik heb ervan geleerd", zegt Lochte nu.

De vijfvoudig olympisch kampioen bood eerder al voorzichtig excuses aan op Instagram. Hij zei toen dat hij voorzichtiger en openhartiger had moeten zijn. Hij heeft naar eigen zeggen zo lang gewacht met zijn verklaring omdat hij zeker wilde weten dat zijn teamgenoten veilig naar huis konden vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl