Ryan Lochte na de finale 200 meter wisselslag in Rio
NOS Nieuws

Zwemmer Lochte biedt excuus aan, maar blijft vaag

De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte heeft op Instagram zijn excuus aangeboden voor zijn gedrag in Rio de Janeiro afgelopen weekend. Hij zegt dat hij "voorzichtiger en openhartiger" had moeten zijn in zijn weergave van de gebeurtenissen. Concreet zegt de olympische zwemmer niets over wat er dan is gebeurd en ook niet over de leugens die hij volgens de politie heeft verteld over een beroving.

Hoewel de Braziliaanse politie zegt dat Lochte en drie andere Amerikaanse zwemmers een overval hebben verzonnen, komt hij daar niet op terug. Hij rept in zijn excuus ook niet over het tankstation waar de groep volgens de politie vernielingen heeft aangericht.

Lochte schrijft in zijn bericht dat de "situatie voorkomen had kunnen worden". Hij suggereert dat hij daar zelf ook meer aan had kunnen doen. De zwemmer zou nu pas met zijn verklaring komen, omdat hij er eerst zeker van wilde zijn dat zijn teamgenoten veilig konden terugvliegen naar de VS.

'Te veel gezegd'

Twee van de vier verdachte zwemmers, Bentz en Conge, keerden vandaag terug naar de Verenigde Staten nadat zij nog enkele dagen waren vastgehouden door de politie. Alleen zwemmer Feigen moet voor het politieonderzoek langer in Brazilië blijven. Ryan Lochte vloog maandag al terug.

Lochte vindt dat er "al te veel is gezegd" over de gebeurtenissen. Hij roept op Instagram zijn volgers op om weer aandacht te hebben voor de sporten op de Spelen.

Een woordvoerder van de organisatie van de Olympische Spelen heeft laten weten de excuses van de zwemmer op prijs te stellen en te accepteren. Veel Brazilianen zijn boos over de vage getuigenissen van de sporters waarmee mogelijk onterecht de suggestie werd gewekt dat ze waren beroofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl