Vanderlei de Lima ontsteekt het olympische vuur
NOS Sport

Olympische Spelen in Rio officieel geopend

De Olympische Spelen van Rio de Janeiro zijn officieel geopend. Zo'n tachtigduizend toeschouwers waren in het roemruchte Maracanã getuige van de ceremonie.

Langeafstandloper Vanderlei de Lima had de eer het olympische vuur te ontsteken. De vlam zou ontstoken worden door voetbalicoon Pelé, maar hij moest zich vanwege fysieke problemen afmelden.

Spelen in Rio feestelijk geopend

De 46-jarige De Lima is vooral bekend van de Olympische Spelen van 2004 in Athene. De Braziliaan lag na ruim 36 kilometer aan kop van de olympische marathon toen hij door een religieuze fanaticus, een Ierse ex-priester, van het parcours werd geduwd. De Lima verloor door het geruchtmakende incident kostbare seconden. Hij kwam uiteindelijk als derde over de finish.

Thema

Het belangrijkste thema van het eerste deel van de ceremonie was het milieu. Zo werd via verschillende optredens, animaties en video's aandacht gevraagd voor grote ecologische vraagstukken, zoals herbebossing en het broeikaseffect. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de opwarming van de aarde.

De ceremonie werd ingeleid door de Braziliaanse zanger Paulinho da Viola, die de mooie, zwoele winteravond opende met een ingetogen versie van het Braziliaanse volkslied.

  • NOS
    De openingsceremonie van de Spelen van Rio
  • ANP
    Het Maracana-stadion tijdens de opening
  • ANP
    Maracanã tijdens de openingsceremonie
  • ANP
    Volgens Jeroen Dubbeldam hebben de Brazilianen verstand van vuurwerk
  • ANP
    Een ware vuurwerkshow werd ontketend

Met behulp van een knap staaltje videokunst en 72 vrijwilligers uit het Amazone-gebied werd het ontstaan van het tropisch regenwoud uitgebeeld.

Vervolgens was het tijd voor een knap vormgegeven geschiedenisles en een ode aan alles wat de Brazilianen met trots vervult: luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont, topmodel Gisele Bündchen en een bonte stoet artiesten, die het kleurrijke en feestelijke karakter van het land uitbeeldden.

Met de binnenkomst van de Griekse ploeg (traditioneel als eerste land) werd de atletenparade in gang gezet.

Springruiter Dubbeldam voert Oranje aan

Nederland was als 143ste aan de beurt. De afvaardiging van Oranje in het stadion, aangevoerd door springruiter Jeroen Dubbeldam, telde slechts 33 sporters.

Tijdens de vorige Spelen in Londen liepen nog 43 sporters mee. De meesten deden niet mee aan de vlaggenparade omdat ze de komende dagen al in actie komen.

Koning

De Braziliaanse interim-president Michel Temer, vervanger van de geschorste Dilma Rousseff, opende de Spelen officieel toen alle landen het stadion waren binnengekomen. Koning Willem-Alexander en minister-premier Mark Rutte zaten ook in het beroemde voetbalstadion.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl