liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Vliegveld Twente wil centrum voor drones

Op Enschede Airport Twente komt mogelijk een centrum voor drones. Het samenwerkingsverband 'Twente Safety & Security' (TS&S) wil een ontwikkel-, opleiding- en testcentrum voor drones vestigen op de voormalige luchthaven. Bij het TS&S werken bedrijven, overheden en scholen uit Twente samen. RTV Oost schrijft dat zij in gesprek zijn met zeven bedrijven die zich bezighouden met drones.

Doping gebruikt? Medaille inleveren!

Russische atleten die doping gebruikten en daardoor een olympische medaille wonnen, moeten die weer inleveren. Het Internationaal Olympisch Comité wil de medailles overdragen aan de rechtmatige winnaars.

Het IOC reageert hiermee op de onthullingen over dopingpraktijken in de Russiche atletiek. Volgens wereldantidopingbureau WADA is er door de Russen volop gefraudeerd met resultaten van dopingonderzoeken.

Marija Savinova en Jekaterina Poistogova vieren hun gouden en bronzen medaille op de 800 meter in Londen met coach Vladimir Kazarin

Google Maps gebruiken kan nu ook zonder internet

Android-gebruikers kunnen Google Maps ook offline gaan gebruiken. Tot nu konden gebruikers alleen de kaarten opslaan, maar met de nieuwe update kunnen ze ook routebeschrijvingen invoeren en locaties en telefoonnummers opzoeken. De kaarten worden elke twee weken automatisch geupdatet op het moment dat je internet hebt.

Er is ook kritiek: routebeschrijvingen zouden niet voor wandelaars of het openbaar vervoer beschikbaar zijn en de kaarten nemen veel ruimte in beslag. De kaart van Londen is bijvoorbeeld 320 mb en die van New York 750 mb.

New York op Google Maps

Douaniers vast voor drugssmokkel

Twee douaniers zijn vandaag opgepakt omdat ze mogelijk drugs hebben ingevoerd op Schiphol. Ook zouden ze een ambtenaar hebben omgekocht. RTV NH schrijft dat in totaal vier mensen vastzitten in deze zaak. Bij het onderzoek waren de Koninklijke Marechaussee, de FIOD en de Rijksrecherche betrokken.

InstaAgent-app neemt je Instagram over

InstaAgent, de meest populaire gratis IOS-app, plaatst ongevraagd foto's op het Instagram-account van gebruikers. Dat meldt Iculture. Met de app kan je zien wie je Instagram-profiel het vaakst bekijken, maar daarvoor moet je ook toegang geven tot je account. Hierdoor kan InstaAgent ongevraagd spamfoto's plaatsen via je account. Als je dit niet wil moet je naar de site van Instagram gaan waar je de toegang kan intrekken voor de app.

Samsom: it wasn't me

PvdA-leider Samsom heeft niet gelekt uit de 'commissie-Stiekem' in de Tweede Kamer. Dat zegt hij na berichten over een onderzoek van de rijksrecherche. Zij zouden enkele fractieleiders in de Tweede Kamer hebben gehoord vanwege een lek uit de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD). Samsom zegt niet te zijn gehoord.

Samsom: ik was het 'stiekem' lek niet

Arjen Lubach overhandigt 'farao-initiatief'

Lubach in de Kamer

TV-presentator Arjen Lubach heeft de Tweede Kamer officieel gevraagd hem de eerste Farao der Nederlanden te maken. Er wordt vanmiddag over gesproken in Den Haag omdat Arjen 65.000 handtekeningen heeft verzameld voor een burgerinitiatief.

Oud-bondskanselier Helmut Schmidt (96) overleden

De vroegere Duitse bondskanselier Helmut Schmidt is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn lijfarts gezegd tegen Duitse media. Hij was bondskanselier van West-Duitsland tussen 1974 tot 1982.

#ForceForDaniel is overleden

De zieke Star Wars-fan die de nieuwste film eerder mocht zien, is overleden. Dat meldt zijn vrouw vandaag op Facebook. Daniel Fleetwood leed aan een agressieve vorm van longkanker en wist niet zeker of hij de première van de nieuwste film mee kon maken. Na een oproep van zijn vrouw mocht hij afgelopen woensdag Star Wars: The Force Awakens kijken, meer dan een maand voor de wereldpremière.

De facebookpost van Daniel's vrouw

Tot 10 jaar cel voor grootschalige drugshandel

Het OM eist hoge straffen van een half jaar tot 10 jaar in een grote drugssmokkelzaak. 17 mensen zouden grote partijen cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa hebben gesmokkeld. Ze verstopten de drugs in containers met bijvoorbeeld fruit die bestemd waren voor onder meer Rotterdam en Antwerpen. De eigenaren daarvan wisten van niks.

Als de containers in Europa aankwamen, kraakte de bende de toegangscodes om de containers te openen en namen de drugs mee.

Op proef: inchecken in de metro met je bankpas

Bankpas, smartphone en barcode gaan mogelijk de ov-chipkaart verdringen. Vervoersbedrijven werken hard aan de invoering van nieuwe betaalmethoden. Zo doet de Rotterdamse RET al een proef met het in- en uitchecken via de bankpas. Technisch is het dus al mogelijk, maar dat betekent niet dat iedereen volgend jaar al met de bankpas de Rotterdamse metro in kan stappen, verwacht RET-directeur Pedro Peters.

Proef met betalen met bankpas in het OV

Dronken buschauffeur ramt gebouwen in Enschede

Een dronken buschauffeur heeft vannacht buiten werktijd twee stadsbussen en twee gebouwen in Enschede gesloopt, meldt de Tubantia. Hij stapte eerst in een bus op de parkeerplaats van de stadsbussen, maar knalde meteen tegen een gebouw aan. Hij gaf niet op, en reed met een andere bus weg. Ook toen kwam hij niet ver: 500 meter verderop knalde hij tegen de garage van het politiebureau. Daar verstopte hij zich onder een geparkeerde auto, maar werd niet veel later aangehouden door de politie.

Krokodil wandelt door winkelcentrum

Deze krokodil van ruim 360 kilo maakte een rondje door een winkelcentrum bij het Amerikaanse Houston. Krokodillenvanger Christy Kroboth werd ingeschakeld om het dier te vangen. Uiteindelijk is hij met een heftruck naar een opvang gebracht.

KPN gaat platteland aansluiten op sneller internet

Mensen in buitengebieden worden door KPN de komende jaren aangesloten op sneller internet. Het gaat om zo'n 400.000 huishoudens. Op sommige plekken zou internet aanleggen via de kabel te duur zijn en dus krijgen 100.000 huizen een 4G-modem. Bij de andere 300.000 wordt het bestaande netwerk vernieuwd en aangevuld met glasvezelkabels.

Maar niet iedereen wil daar op wachten. De bewoners van het Friese Langedijke besloten zelf voor internet te zorgen.

In Friesland leggen ze zelf glasvezelf aan

Dit schilderij is 158 miljoen euro waard

Voor het doek van Modigliani was veel belangstelling

En daarmee is het doek van de Italiaanse Amedeo Modigliani het op één na duurste schilderij ooit verkocht op een veiling. Alleen dit schilderij van Picasso werd ooit voor meer verkocht.

Oprichter Grass Company vast in Thailand

De oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company zit de komende twintig jaar in de cel in Thailand. Hij kreeg de straf voor het witwassen van geld dat hij verdiende met softdrugs. Zijn vrouw kreeg twaalf jaar cel. De twee wonen sinds een aantal jaar in Thailand en werden vorig jaar opgepakt.

Timmermans is bezorgd

Een van de machtigste mensen in Brussel, Eurocommissaris Frans Timmermans, is bezorgd over de toekomst van de Europese Unie. Er ligt volgens hem een grote druk op Europa, door de vluchtelingencrisis die zo snel na de eurocrisis komt. Dat zorgt volgens Timmermans voor de "perfecte storm". Europa wordt "uit elkaar getrokken door nationalistische bewegingen", zegt hij en daar heeft de politiek geen goed antwoord op.

Staking in Duitsland

Wéér een staking bij Lufthansa. De vierde in een week tijd. Personeel is het nog steeds niet eens over nieuwe arbeidsvoorwaarden bij de Duitse luchtvaartmaatschappij. Opnieuw vallen veel vluchten uit van en naar Frankfurt, München en Düsseldorf. Gisteren gingen bijna duizend vluchten niet door.

De meeste vliegtuigen van Lufthansa blijven vandaag aan de gate

Een bekend gezicht heeft sinds vannacht zijn eigen Facebookpagina...

Dat is natuurlijk Barack Obama. Hij liet zijn achtertuin zien en deed natuurlijk ook een politiek praatje. Over klimaatverandering, want volgende maand gaat het daarover op een top in Parijs. Obama heeft met z'n pagina al 45 miljoen likes verzameld.