Vliegtuigen van El Al in Israël
NOS NieuwsAangepast

Rechter Israël: El Al discrimineert door vrouwen te verplaatsen

De Israëlische vliegmaatschappij El Al mag vrouwen niet meer om religieuze redenen verzoeken ergens anders in een vliegtuig te gaan zitten. Het beleid is discriminerend, bepaalde de rechter woensdag.

De zaak was aangespannen door de 81-jarige gepensioneerd advocate Renee Rabinowitz, die in 2015 van Amerika naar Israël vloog. Toen een ultra-orthodoxe man weigerde naast haar te zitten, kreeg Rabinowitz een andere plek in het vliegtuig. Ultra-orthodoxe joden mogen van hun geloof niet naast een vrouw zitten, om ongewenst contact te voorkomen.

Ik hoop dat een ultra-orthodoxe man zegt dat hij niet gaat zitten, en dat een crewlid zegt dat dat niet mag van de wet.

Rabinowitz

Discriminerend, oordeelde de rechter. Rabinowitz ontving een schadevergoeding al was die wel lager dan wat ze had geëist. Ze vroeg om een bedrag van omgerekend ruim 12.500 euro, maar ontving slechts 1600 euro. Toch zei de vrouw verheugd te zijn over de uitspraak. "De rechter begreep dat het mij niet om het geld ging, maar om het feit dat El Al zijn beleid zou veranderen", zei ze tegen The New York Times. "Dat is ze nu ook opgedragen."

Rabinowitz zegt uit te kijken naar toekomstige vluchten met El Al. "Ik hoop dat ik een moment meemaak waar een ultra-orthodoxe man zegt dat hij niet gaat zitten voor ik verplaats, en dat een crewlid zegt dat dat niet mag van de wet."

El Al accepteerde de uitspraak en krijgt 45 dagen om zijn beleid te veranderen. Binnen die tijd zal de vliegmaatschappij het personeel instrueren om herhaling te voorkomen.

Niet eerste keer

De zaak staat niet op zichzelf. Steeds meer Israëlische vliegmaatschappijen krijgen te maken met ultra-orthodoxe mannen die weigeren te zitten naast een vrouw. Dat heeft vaker problemen en vertragingen opgeleverd.

Zo bleven in februari tien ultra-orthodoxe passagiers staan in het gangpad en weigerden ze te gaan zitten. De vlucht naar het Verenigd Koninkrijk kon pas vertrekken toen vrouwelijke passagiers ergens anders gingen zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl