Vliegtuigen van El Al in Israël
NOS Nieuws

Aanklacht tegen vliegmaatschappij El Al om vrouwendiscriminatie

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

De Israëlische vrouwenorganisatie IRAC (Israel Religious Action Center) dient vandaag een aanklacht in tegen luchtvaartmaatschappij El Al. Dat gebeurt namens een vrouw die in het vliegtuig een andere plek kreeg omdat een ultra-orthodoxe man niet naast haar wilde zitten.

De zaak gaat in de kern over het conflict in Israël over de rechten van vrouwen versus de rechten van gelovigen in de publieke ruimte. Veel ultra-orthodoxe mannen willen vanwege hun geloof niet naast vrouwen zitten of bij hen in de buurt zijn en dwingen ook af dat dat niet hoeft.

Eerder won dezelfde vrouwenorganisatie een zaak over 'kosjere bussen'. Vrouwen moesten achterin zitten, maar dat werd door de hoogste rechter verboden. Ook klaagde IRAC, dat strijdt tegen sekse-segregatie en uitsluiting in de openbare ruimte, met succes een ultra-orthodox radiostation aan dat geen vrouwenstemmen toeliet op zender.

Andere plek voor Israëlische vrouw

In de zaak tegen El Al gaat het om Renee Rabinowitz, een 81-jarige gepensioneerde advocate uit Jeruzalem die van Amerika naar Israël vloog. Ze zat al op haar plek toen een een ultra-orthodoxe man weigerde naast haar te zitten. Een stewardess bood Rabinowitz daarom een andere plaats aan in het vliegtuig.

"De Israëlische wet verbiedt discriminatie", zegt advocaat Orly Erez-Likhovski van IRAC, die via de rechtbank in Jeruzalem een schadevergoeding van bijna 15.000 euro (60.000 shekel) eist. "Het gaat ons niet om het geld, maar om de praktijk te veranderen."

Vliegtuigmaatschappij El Al liet eerder weten dat "elke discriminatie tussen passagiers strikt verboden is".

Meerdere gevallen

Het is niet het enige incident waarbij vrouwen zich moeten aanpassen, omdat religieuze mannen dat wensen. "Luchtvaartmaatschappijen begrijpen kennelijk niet waarom dergelijke verzoeken problematisch zijn", zegt advocaat Orly Erez.

Vrouwenorganisatie IRAC heeft het afgelopen jaar diverse gevallen verzameld van discriminatie bij El Al. De kwestie van mevrouw Rabinowitz is gekozen als 'test case', omdat het personeel van El Al daarin heel duidelijk een actieve rol speelt, zegt IRAC.

De behandeling van de zaak kan vele maanden gaan duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl