Aangepast

Er drijft een diner in zee: na plasticsoep nu ook plastic rijst

Oké, er drijft dus nog meer plastic in de oceanen dan we dachten. Ieniemienie stukjes, 'plastic rijst'. In elk geval in de Noordelijke IJszee boven Groenland. De Nederlander Boyan Slat (22) bedacht al een oplossing voor alle grote stukken plastic in zee, misschien ook wel voor dit probleem?

Boyans systeem is gericht op grote stukken plastic in de zee, plasticsoep. Maar de stukjes plastic waar we het nu over hebben, zo groot als korrels rijst, glippen door de doorlatende wand die Boyans 'ocean-cleaner' in de zee laat zakken.

'Plastic rijst' dus, leggen we even uit:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ondanks dat is The Ocean Clean-Up toch een deel van oplossing voor probleem met de kleine plasticdeeltjes. Want als de grote stukken plastic uit de oceaan worden gevist, zorgt dat uiteindelijk ook voor minder kleine deeltjes.

De korrels in de Noordelijke IJszee zijn onderdeel van stukken plastic die al heel lang in de oceaan zwerven en deels zijn vergaan. "De allerkleinste stukjes komen waarschijnlijk ergens uit de jaren 50 of 60", zegt Boyan.

3200 kilo plastic

Boyans systeem is dus op de lange termijn een deel van de oplossing, maar echt álle stukjes plastic uit de zee halen is onmogelijk. "Dat is ook ons doel niet. Maar wij willen er wel zo veel mogelijk uithalen, met zo min mogelijk geld."

Deel artikel: