Vijf vragen over de nieuwe internetregels in de VS

De internetnetgeschiedenis van Amerikanen is niet meer veilig. Internetproviders krijgen daar straks vrij spel om zonder toestemming gegevens over welke websites Amerikanen bezoeken en welke apps zij gebruiken door te verkopen.

Slecht nieuws voor de privacy van Amerikanen, maar merken wij er ook iets van? We stelden vijf vragen aan NOS-techjournalist Joost Schellevis, die gespecialiseerd is in privacywetgeving.

Wat betekent dit expliciet voor Amerikanen? Met andere woorden: waarom is dit erg?

"Voor Amerikaanse internetters betekent dit dat internetproviders hun data kunnen doorverkopen. En dan gaat het in ieder geval om: welke sites bezoek je en welke apps gebruik je. Of ook je locatie mag worden doorverkocht of de inhoud van een website, is nog een beetje onduidelijk."

"Dit is erg omdat de data van Amerikaanse burgers terecht kunnen komen op plekken die zij niet kunnen voorzien. Stel je voor: je bent niet zo heel gezond en zit veel op fora waar ziektes worden besproken. Dan zou vervolgens jouw nieuwe zorgverzekeraar dat kunnen laten meewegen in de beslissing of jij een verzekering krijgt of niet. Zo kunnen jouw data tegen je worden gebruikt."

"Wat ook kan is dat de data uitlekken. Stel dat jouw hele internetgeschiedenis wordt doorverkocht en uiteindelijk eindigt op internet. Ik denk dat weinig mensen daarop zitten te wachten."

In Nederland moet een internetprovider expliciet toestemming vragen om jouw gegevens te verkopen.

Joost Schellevis

Hoe werkt de privacywetgeving in Nederland?

"Als in Amerika een internetprovider jouw gegevens wil doorverkopen, dan hoeft hij daar straks geen toestemming meer voor te vragen. In Nederland kan een internetprovider alleen jouw gegevens doorverkopen als je daar nadrukkelijk toestemming voor geeft. Dat kan de provider bijvoorbeeld niet verbergen in de privacyvoorwaarden."

"Maar als jij toestemming geeft, dan zou het in principe in Nederland ook kunnen dat een internetprovider jouw internetgeschiedenis en appgebruik doorverkoopt."

Staan ons misschien ook Amerikaanse toestanden te wachten?

"Wetgeving kan natuurlijk in principe altijd veranderen. Maar onze Nederlandse privacywetgeving is gebaseerd op een Europese richtlijn en ik zie die niet zo heel snel aangepast worden. Wat je juist ziet is dat er in Europa wordt geroepen om betere privacybescherming. En de wetgeving wordt daardoor alleen maar aangescherpt."

Je kunt wel een VPN gaan gebruiken die al je verkeer versleutelt.

Joost Schellevis

Facebook en Google hebben veel van deze gegevens nu al. Waarom is dat anders?

"Google en Facebook hebben ook al heel veel data, maar dat is wel nog net iets anders. Facebook weet niet alleen wat je doet op Facebook maar ook wat je doet op sites die een like-knop hebben. Maar je kunt relatief makkelijk voorkomen dat Facebook jouw gegevens heeft door bijvoorbeeld uit te loggen op Facebook en uit te loggen op Google."

"Dat kan natuurlijk een stuk minder makkelijk bij een internetprovider. Je kunt wel een VPN gaan gebruiken die al je verkeer versleutelt, maar dan moet je toch misschien net iets technischer zijn dan de meeste mensen zijn."

"Daarnaast kunnen Facebook en Google niet alles zien wat je doet, maar alleen als je op sites komt die bijvoorbeeld een advertentie van Google of een like-knop van Facebook hebben."

Verzamelen Amerikaanse internetproviders ook gegevens over mij als ik naar Amerika op vakantie ga?

"Als je op vakantie gaat naar Amerika dan gebruik je natuurlijk ook Amerikaanse providers en dan kan die data natuurlijk ook worden doorverkocht. Als je in Amerika gaat internetten op het lokale mobiele netwerk, dan wordt je door de internetproviders gewoon gezien als een normale internetgebruiker. In Amerika hebben buitenlanders geen bevoorrechtte privacypositie. Je bent eerder slechter af."

Deel artikel: