Aangepast

Dit zijn jullie vragen over de rel met Turkije

Nederland ligt overhoop met Turkije. Dit weekend werd een Turkse minister geweigerd en een andere weggestuurd die hier campagnetoespraken wilde houden. In Rotterdam liep zaterdagavond een demonstratie van Turkse Nederlanders uit op rellen en in Amsterdam was het gisteravond ook weer onrustig.

Wat er dit weekend allemaal gebeurde hebben we nog even op een rijtje gezet:

Maar er zijn nog veel vragen over deze rel tussen beiden landen. Wij legden jullie vragen tijdens een live Q&A op Facebook voor aan onze correspondent Lucas Waagmeester en buitenlandredacteur en Turkije-kenner Gulsah Ercetin. Hieronder een selectie daarvan:

Waarom wil Erdogan campagne voeren buiten Turkije?

Gulsah: "Het is niet de eerste keer dat er campagne wordt gevoerd voor een Turkse kwestie in Nederland. Vijf procent van het electoraat woont niet in Turkije, dus het is een belangrijke groep. Zeker omdat het in de peilingen zo spannend is."

Lucas: "De peilingen voor het referendum geven nu een 50/50 uitslag aan. Erdogan weet dat er een gevaar is dat hij het referendum verliest. Hij heeft zijn politieke leven er aan verbonden, dus er ligt veel druk op om te winnen voor hem en zijn partij."

Wat betekent dit voor de relatie met- en tussen Turkse Nederlanders?

Gulsah: "Bij het protest in Rotterdam waren zo'n 3000 Turkse Nederlanders, maar er wonen er zo'n 400.000 in Nederland. Veel mensen zaten dus gewoon thuis. Er zijn veel Turkse Nederlanders die niet begrijpen waarom mensen daar naartoe gingen, waarom ze zo bezig zijn met Turkije en waarom ze zich niet op Nederland focussen."

"Er is een heel groot grijs gebied dat zich niet uitspreekt, of dat niet durft. Wat ik hoor is dat sommigen bang zijn dat wanneer ze kritisch zijn op de Turkse president ze bijvoorbeeld niet meer op vakantie kunnen naar Turkije. Dat dat meteen doorgegeven wordt aan Ankara."

Hoe wordt in Turkije op Nederland gereageerd? Zie je daar veel boosheid?

Lucas: "Nederland is ineens in the picture in Turkije, terwijl dat eerder helemaal niet het geval was. In de kranten zie je dat de hele geschiedenis erbij wordt gehaald. Zelfs Srebrenica, waar Nederland een rol speelde bij 7000 moslims die daar omkwamen. Je vraagt je wel af: zijn de mensen echt oprecht boos op Nederland of is het aangewakkerd door een politiek spel. Waarschijnlijk dat laatste. De woorden waren heel fel en de Erdogan-aanhangers gaan dat dan napraten."

Merk jij zelf als Nederlandse journalist in Turkije iets van deze kwestie?

Lucas: "Dat valt ontzettend mee. Van de week was ik op een congres van AK-partij en wat opvalt: zodra de camera aan is kunnen mensen heel fel zijn, maar als de camera weer uitgaat, dan slaan we elkaar op de schouders en lachen we erom. Die boosheid is wel oprecht, maar het menselijke contact is gewoon vriendelijk. Turken zijn soms politiek heel driftig in hun hoofd, maar op het menselijke vlak zijn ze altijd relaxed. Ik heb nog nooit vervelende dingen meegemaakt."

Hoe gaat deze kwestie aflopen?

Lucas: "Het gaat waarschijnlijk met een sisser aflopen, omdat de belangen van beide kanten te groot zijn. Maar er kan ook een domino-effect optreden. Je ziet al dat andere landen zich achter Nederland scharen. Nu is het nog een conflict tussen Turkije en Nederland, maar het kan zo ook een conflict tussen Turkije en Europa worden."

De hele Q&A kan je hier terugzien:

Deel artikel: