Gezocht: cyberspecialist, afgestudeerd of vanuit de zolderkamer

De militaire inlichtingendienst MIVD is hard op zoek naar jonge cyberspecialisten. Niet gek, in tijden van DDoS-aanvallen, wachtwoorden die buit gemaakt worden en mogelijke cyberaanvallen uit het buitenland. Maar hoe word je cyberspecialist?

Je kan natuurlijk een studie volgen die je uiteindelijk opleidt tot specialist. Zo is er op verschillende hogescholen en universiteiten de opleiding informatica, die je een basis biedt in de computerwetenschappen.

Een volledige opleiding tot cybersecurity-specialist is er niet in Nederland. Wel kan je bijvoorbeeld aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en TU Eindhoven een master volgen. "Bij ons studeren tientallen studenten per jaar af", vertelt mastercoördinator Erik Poll. "Wij zien wel een stijging."

Er wordt dus veel gedaan om cybersecurity aan de man of vrouw te brengen, maar het is niet genoeg. Op dit moment vechten bedrijven en overheid om afgestudeerde cyberspecialisten. De chipfabrikant Intel waarschuwde een paar maanden geleden zelfs dat het tekort aan cybersecurity-specialisten tot problemen leidt.

Heijink, opleidingsdirecteur in Twente, herkent het beeld. Hij ziet zijn studenten overal naar toe vertrekken, de vraag is groter dan het aanbod. En de studievereniging wordt platgelopen door bedrijven die studenten proberen te werven, zegt Heijink.

Groeipijnen

De overheid is al langer op zoek naar specialisten, maar kan ze maar niet vinden. Hoe komt dat dan? "Consultancybedrijven, Google en Facebook hebben sowieso een grote aantrekkingskracht. Misschien heeft de MIVD toch een beetje een stoffig imago."

Uiteindelijk kiezen studenten toch voor de grootste technische uitdaging, leert de praktijk. "En je moet het natuurlijk leuk vinden om te doen. Niet iedereen wil of kan ict'er worden en niet elke ict'er wil de cybersecurity in. Het is namelijk een zeer technisch en specialistisch vak met veel wiskunde."

"De toestroom van studenten neemt toe, maar nog niet snel genoeg voor de arbeidsmarkt." Dat komt ook doordat het nog een relatief nieuwe discipline is. "De financiering vanuit de overheid loopt vier à vijf jaar achter. Wij krijgen dit jaar geld voor iemand die we vier jaar geleden hebben opgeleid." En dus hebben ict-opleidingen soms last van groeipijntjes. "Bij ons gaat het goed, maar er zijn ook universiteiten waar het te snel ging."

Oplossing: de zolderkamer

Volgens Rik van Duijn, beveiligingsexpert bij DearBytes, is er nog een mogelijkheid: de zolderkamer. Daar leert een enkeling zichzelf de kneepjes van het vak. Die 'nerd' op het zolderkamertje is nog niet helemaal uit beeld verdwenen.

Belangrijker is dat kandidaten specifieke skills hebben op het gebied van hacken, malware, reverse engineering, data-analyse en ICT-beheer.

Woordvoerder Defensie

"Ik zie om me heen wel jongens die het helemaal zelf hebben gedaan, dat zijn over het algemeen de echte diehards", vertelt Van Duijn. Zelfde studeerde hij Technische informatica aan InHolland. "Dat zijn de mensen die dag in, dag uit aan het klieren zijn op hun zolderkamertje. Zeker voor het keiharde technische werk heb je veel kansen op de arbeidsmarkt."

Pielen op het zolderkamertje

Zelf begon hij ook ooit op zijn zolderkamertje, maar deed hij uiteindelijk ook een opleiding. Maar met het pielen op het zolderkamertje is hij nooit helemaal opgehouden. "Ik zit ook nog elke donderdagavond met een collega te oefenen om beter te worden", zegt Van Duijn. Maar als het moetje was, zou ik het niet volhouden."

Volgens Van Duijn kan zowel de nerd op de zolderkamer als de man met de opleiding makkelijk aan een baan komen. En dat klopt helemaal, volgens de MIVD. "Kandidaten met diploma’s op het gebied van computerwetenschappen, wiskunde, informatica zijn interessant voor ons", zegt een woordvoerder. "Maar belangrijker is dat kandidaten specifieke skills hebben op het gebied van hacken, malware, reverse engineering, data-analyse en ICT-beheer."

Deel artikel: