Een fictieve situatie op een scherm tijdens de oprichting van het Defensie Cyber Commando in 2014
NOS NieuwsAangepast

Te weinig mensen willen hacken voor het vaderland

Het leger is hard op zoek naar IT-specialisten. Burgers kunnen zich aanmelden als reservist, maar er is nauwelijks belangstelling.

In totaal is er ruimte voor 150 reservisten bij het Defensie Cyber Commando (DCC). Maar sinds het leger twee jaar terug begon met werven, zijn er slechts 44 mensen door de selectie gekomen. "Het tempo moet omhoog", vindt Henk Ras, plaatsvervangend commandant van het DCC.

Dat het nog niet snel genoeg gaat, ligt deels aan het traject dat aspirant-reservisten moeten doorlopen, denkt Ras. "Als je reservist wilt worden, moet je door een paar hoepeltjes springen. De screening van mensen, een antecedentenonderzoek, dat duurt best lang. Binnen defensie heb je maar een paar momenten per jaar dat je gekeurd kan worden of een opleiding kunt beginnen. Dat moet in de agenda passen van reservisten en werkgevers."

Ook is de drempel voor de goedgekeurde reservisten om een klus aan te nemen soms groot. Zo moeten ze nu meestal onbetaald verlof opnemen als ze tijdelijk voor het leger aan de slag willen.

Betaald verlof

Om vaart achter de uitbreiding te zetten slaat defensie de handen ineen met technologiebedrijven via de FME, ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Zo proberen ze bijvoorbeeld bedrijven over te halen om de reservisten door te betalen als ze met verlof gaan.

Ook wijzen ze bedrijven op het nut van het 'uitlenen' van een reservist. Volgens Cees den Bakker, woordvoerder van FME, profiteren zowel defensie als werkgevers van zo'n samenwerking. De werknemers leren tijdens hun militaire klussen namelijk om te gaan met aanvallen van militaire omvang. Dat is ervaring die ze bij bedrijven niet kunnen opdoen, maar wel goed kunnen gebruiken.

Ook bedrijven zijn immers regelmatig slachtoffer van professionele hackers. Een van de risico's is dat bedrijfsgeheimen worden gestolen. Door samen met het leger te werken aan betere bescherming tegen aanvallen, kunnen Nederlandse bedrijven hun concurrentiepositie versterken, denkt de FME.

Missie in buitenland

De groep reservisten is een aanvulling op het al bestaande Defensie Cyber Commando. Die moet volgend jaar volledig operationeel zijn, maakte het ministerie gisteren bekend.

De tachtig mannen en vrouwen van het commando zijn er niet alleen voor de verdediging van onze netwerken in Nederland, maar kunnen dan ook mee op missie in het buitenland. Daar kunnen ze bijvoorbeeld zelf via online aanvallen helpen bij het verzamelen van inlichtingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl