STORM in Sjanghai

Zelfgebouwde elektrische motor halverwege wereldreis

Studenten van de TU/e kwamen afgelopen weekend met hun elektrische motor STORM aan in Sjanghai. Daarmee zijn ze op de helft van hun reis rond de wereld in tachtig dagen. Een mijlpaal, zegt Bas Verkaik. De student duurzame energietechnologie is mee op de wereldreis. "We moeten af en toe besefmomentjes inlassen, anders vliegt de tijd voorbij en realiseer je je niet hoe tof dit is."

STORM heeft inmiddels zo'n 13.000 kilometer op de teller staan. 24 studenten - chauffeurs en entourage - vertrokken anderhalve maand geleden uit Eindhoven. Met de reis wil het team de potentie van elektrisch rijden aan de wereld laten zien. Dat lukt aardig: behalve een uitval in Oostenrijk en een oververhitte motor in Iran, waren er geen problemen met het voertuig.

Bas: "Dat is wel tekenend vind ik. Er gaan geregeld dingen mis, maar het ligt bijna nooit aan onze motor."

Een tegenvaller kreeg het team toen de motor Oezbekistan binnenreed. De president van het land overleed die dag, wat voor de nodige onrust zorgde. "Er werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd, dus ons programma daar kon niet doorgaan. We zijn toen snel doorgereden naar Kazachstan"

Afgelopen weekend was er een probleempje met de flightcase van STORM. De kist zou per schip naar Sjanghai komen zodat de motor op het vliegtuig kon worden gezet. Toen ging de rederij failliet. "Het schip is in een haven achtergelaten inclusief case, dus hebben we de lokale timmerman maar een kist laten maken."

"Het is echt de reis van ons leven", zegt Bas. "Wanneer kom je ooit in Turkmenistan? We zien zoveel culturen voorbij komen. Iedereen is enthousiast over wat we doen en geïnteresseerd in de motor. Als we straks aankomen in Eindhoven, is er geen reden meer om niet elektrisch te rijden."

Morgen vliegt het team naar de VS, waar vijf chauffeurs STORM van west naar oost gaan rijden. Daarna vliegt de motor naar Parijs voor de laatste etappe, richting Eindhoven.

Deel artikel: