De elektrische motor van de TU/e
NOS Nieuws

Elektrische motor op wereldreis al na twee dagen gestrand

Studenten van de TU Eindhoven die in 80 dagen met een elektrische motor de wereld rond willen, zijn met technische problemen gestrand in Wenen. Ze zijn nu twee dagen onderweg met de 'Storm'. Maar de nacht na vertrek moest er in München ook al gesleuteld worden.

Vlak voor Wenen viel de motor uit. "We hebben ongeveer twee uur langs de kant van de weg staan sleutelen, maar het wilde niet lukken", vertelt student Bas Verkaik. "Storm staat nu in de werkplaats van een collega-studententeam. Met het onderdeel dat het niet meer doet, zijn we naar de leverancier die in Duitsland zit."

Inverter

De problemen zitten in de inverter, een onderdeel dat de motor aanstuurt. Verkaik: "In München hadden we hetzelfde probleem. Toen hebben we het gedeelte dat kapot was vervangen. Maar omdat het nu weer gebeurt, zijn we op zoek naar een structurele oplossing."

De studenten zijn gisteravond uiteindelijk wel volgens plan aangekomen bij de Nederlandse ambassade in Wenen. "Het doel is niet alleen deze tocht binnen 80 dagen te maken, maar vooral ook om ons verhaal te vertellen. Dat werd hier vol enthousiasme ontvangen, ze zijn hier veel bezig met elektrisch rijden. Jammer dat de motor het niet deed. Toch vonden ze hem geweldig."

80 dagen

Ondanks deze tegenslag blijft Verkaik optimistisch over het vervolg van de reis. "Het is zwaar, zeker als je laat aankomt en 's nachts moet gaan repareren. Die korte nachtjes hakken erin. Maar ik ben ervan overtuigd dat we het gaan halen, we hebben sowieso reservedagen ingepland. We verbruiken nu wel al dag die eigenlijk voor later gepland stond, maar we gaan er tegenaan."

De bedoeling is om morgen weer verder te reizen naar de volgende bestemming: Roemenië. Uiteindelijk zal de motor via Azië en Noord-Amerika, vóór 2 november weer aan moeten komen in Eindhoven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl