De nieuwe EU-vlag?

Brexit: in voetbal, film, muziek en kleding

De Britten breken met de EU, iets wat nog nooit eerder is gebeurd. Dat levert vragen op, veel vragen. Ook van jullie. Hieronder een aantal die we nog niet beantwoord zagen.

Wordt muziek duurder?

Antwoord: Ja. Concerten van Britse artiesten als Adele en Coldplay worden waarschijnlijk duurder, omdat ze minder makkelijk door Europa kunnen touren. "Adele nam elf vrachtwagens mee daar de Ziggo Dome. Straks moet ze alles in die vrachtwagens apart invoeren. Dat wordt doorgerekend in de ticketprijzen", zegt journalist Martijn Rosdorff tegen 3FM. Andersom wordt het misschien moeilijker voor Nederlandse bandjes om door Groot-Brittannië te touren.

Wat zijn de gevolgen voor sport?

Voorlopig blijven die beperkt. Er moet nog druk worden onderhandeld over het verlaten van de EU, dus voor de lopende contracten van spelers verandert niets. Daarna wordt het waarschijnlijk lastiger voor Europese voetballers om in de Engelse competitie te spelen, omdat het vrije woon-werkverkeer voor EU-inwoners in Groot-Brittannië dan vervalt.

De zes bond-acteurs in namaakvorm bij Madame Tussauds in Londen. Van links naar rechts: Roger Moore, Timothy Dalton, Daniel Craig, Sean Connery, George Lazenby, and Pierce Brosnan

Wat gebeurt er met de film- en tv-sector?

"De brexit is een enorme klap voor de Britse film- en tv-industrie." Dat zegt Michael Ryan, de voorzitter van de internationale Independent Film & Television Alliance. "Deze beslissing heeft een bom onder de Britse filmindustrie gelegd."

Volgens Ryan is er vanaf vandaag nergens meer zekerheid over: niet over de samenwerking met co-producenten en financiers, niet over mogelijk nieuwe belastingen over hun activiteiten in de rest van Europa, maar ook niet hoe ze de financiering moeten rond krijgen zonder Europese subsidies. "De Britse creatieve sector heeft altijd sterk bijgedragen aan de economie. Dit is mogelijk desastreus."

En kan ik nog shoppen bij ASOS?

Ja, maar dat wordt waarschijnlijk duurder. Nu betaal je geen invoerrechten voor je favoriete kleding, maar als Groot-Brittannië uit de EU stapt, betekent dat ook een vertrek uit de interne Europese markt. Kleding blijft dan ook langer bij de douane liggen, omdat er bekeken moet worden hoeveel je hemdje of heupbroek waard is en hoeveel belasting je nog moet betalen. Een dalende pond kan het effect misschien compenseren.

Aan het betalingsverkeer verandert waarschijnlijk weinig: creditcards blijven gewoon werken en Groot-Brittannië blijft waarschijnlijk gewoon meedoen aan de Europese betaalruimte SEPA, dat het Europese betalingsverkeer makkelijker maakt. Aan SEPA doen ook andere landen buiten de EU mee, zoals Noorwegen en IJsland.

Deel artikel: